Is Wiebes de volgende die moet wieberen?

Geen categorienov 01 2014, 14:00
De hele Tweede Kamer is boos op de staatssecretaris.
De opvolger van Frans Weekers, Eric Wiebes, ligt behoorlijk onder vuur. De nieuwe staatssecretaris (van Financiën) stapelt namelijk fout op fout. Nu is dat vrij normaal in dit klungelkabinet, maar zelfs voor de beroerde maatstaven van Rutte II maakt hij het érg bont.

Wiebes is nog geen jaar staatssecretaris van Financiën en nu al heeft hij een aantal uitglijders op zijn naam staan. De staatssecretaris ligt op dit moment zwaar onder vuur omdat twee dagen geleden is gebleken dat miljoenen Nederlanders een fikse naheffing van de Belastingdienst kunnen verwachten. De Belastingplannen waren bekend maar de omvang van het aantal mensen dat zou moeten terugbetalen kwam voor iedereen als een schok.

Vorige week maakte Wiebes al een uitglijder door met een plan te komen om eigenaren van leaseauto's zwaarder te belasten. Coalitiepartner PvdA vond dat een fantastisch plan, omdat de achterban van de VVD daar direct door zou worden geraakt, maar de liberalen zagen dat wat minder zitten. Kort daarvoor werd Wiebes al gedwongen om een ander voorstel - om erfgenamen van familiebedrijven flink te belasten - in te trekken.
Kortom, de staatssecretaris heeft drie grote fouten in korte tijd gemaakt. Als hij dat bij een normaal bedrijf doet was hij nu al ontslagen en had hij op zoek gemoeten naar een nieuwe baan - of zelfs een nieuwe carriere omdat zijn reputatie ernstig beschadigd is.
Helaas werkt het niet altijd zo in de politiek. Daar mogen klungels als Wiebes vaak lang blijven zitten. In de politiek wil men immers niet al te hard worden afgerekend op gemaakte fouten; vandaag is Wiebes dan de pineut, maar de volgende keer is het een ander, misschien zelfs een huidig Kamerlid dat na de volgende verkiezingen een ministers- of staatssecretarispost toegewezen krijgt.
Laten we hopen dat het parlement daar dit keer anders mee omgaat en Wiebes zowaar verantwoordelijk houdt voor zijn wanbeleid. Zo niet, dan zal het vertrouwen van de burger in de politiek nóg verder kelderen - dat is niet alleen slecht voor politici, maar ook voor het hele land.
Volg Michael op Twitter: @MichaelvdGalien.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten