ISIS stort langzaam in elkaar: kan jihadisten in Mosul geen salaris meer betalen

Geen categoriejan 06 2017, 17:01
Het jihadistische bolwerk van ISIS in Irak brokkelt stukje bij beetje af.
Is het dan binnenkort eindelijk gedaan met ISIS? Het lijkt erop dat de terreurbeweging langzaam maar zeker in elkaar stort in Irak. Jarenlang beheersten de fanatieke jihadisten de Iraakse stad Mosul, maar een grootschalig offensief gesteund door de Verenigde Staten heeft ervoor gezorgd dat ISIS nu alleen het westen van de stad nog onder controle heeft. En volgens berichten komt ook daar binnenkort een einde aan.
ISIS zou namelijk in ernstige financiële problemen verkeren. Toen de groep de wereld een aantal jaar geleden schokte met hun razendsnelle opkomst in Syrië en Irak, profiteerde ISIS maximaal van de olievelden die onder zijn controle vielen. Tegenwoordig is daar weinig meer van over: de olievelden zijn terugveroverd op ISIS, ofwel gebombardeerd waardoor de terroristen er niet meer van kunnen profiteren. Het geldgebrek zorgt ervoor dat ISIS de salarissen van veel jihadisten niet meer kan betalen. Voorheen kregen strijders zo'n 350 euro per maand – een aantrekkelijk salaris in het straatarme Irak en Syrië. Tegenwoordig moeten de jihadisten het voor minder doen, want in Mosul worden ze niet meer betaald.
De financiële nood bij de jihadisten is zo hoog dat de lokale strijders een stuk makkelijker zijn om te kopen: zo zouden mensen in Mosul voor minder dan 20 euro ISIS-strijders omkopen om de stad te mogen verlaten. Als zelfs fanatieke ISIS-strijders hun sharia-principes opzij zetten voor geld, is er echt iets aan de hand. Helaas leidt de nijpende situatie voor ISIS ook tot nog ergere wreedheden dan we al gewend zijn: nu de terreurbeweging zich in het nauw gedreven voelt, hebben ze extra reden om gruwelijke executies uit te voeren en te filmen. Met die vreselijke executievideo's herinnert ISIS de wereld eraan dat ze nog steeds levensgevaarlijk zijn.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten