Islamitische stewardess klaagt luchtvaartmaatschappij aan omdat ze geschorst werd nadat ze weigerde om alcohol te geven aan passagier

Geen categoriesep 02 2015, 11:00
De fundamentalistische organisatie CAIR neemt het op voor de vrouw en zegt dat ze geschorst wordt vanwege 'islamofobie.'
In Amerika heeft een islamitische stewardess een klacht ingediend tegen haar werkgever bij de U.S. Equal Employment Opportunity Commission (EEO) omdat ze geschorst is nadat ze weigerde om passagiers alcohol te geven. De passagier wilde een alcoholische drank hebben, maar de stewardess vindt dat niet acceptabel vanwege haar religieuze overtuigingen. Daarom weigerde ze gehoor te geven aan het verzoek van de passagier.
De vrouw wordt bijgestaan in haar klacht door een advocaat van CAIR, een fundamentalistische organisatie die actief is in Amerika.
Advocate Lena Masri zegt dat haar cliënte, Charee Stanley, een systeem had bedacht met haar bazen en collega's zodat andere leden van de cabin crew passagiers konden helpen die graag alcohol wilden hebben. Luchtvaartmaatschappij ExpressJet vond dat echter niet prettig en schorste haar onlangs.
Masri:
"We hebben ExpressJet laten weten dat ze volgens de wet gedwongen zijn om rekening te houden met de religieuze denkbeelden van mevrouw Stanley. In plaats van dat te doen schond ExpressJet haar constitutionele recht door haar voor 12 maanden te schorsen. Na die periode kunnen ze haar zonder problemen ontslaan."
Mevrouw Stanley legt uit:
"Ik geloof niet dat ik gedwongen moet worden om te kiezen tussen geld te verdienen en mijn religieuze denkbeelden. Ze zijn allebei belangrijk voor me."
Hoewel het logisch is dat beide punten belangrijk voor haar zijn, is het opmerkelijk dat zij en haar advocate een beroep doen op de Amerikaanse grondwet. In principe zijn de rechten in dat document namelijk van toepassing op de relatie tussen overheid en individu - niet tussen individuen onderling. Als ExpressJet in handen was van de overheid zou men haar niet kunnen ontslaan. ExpressJet is echter een privaat bedrijf.
Daar komt bij, zal ExpressJet zeggen, dat mevrouw Stanley geen moslima was toen ze voor het bedrijf kwam werken; ze bekeerde zich een maand later. Moet een werkgever zich daaraan aanpassen?
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten