snapshot6

Islamkritische Jacques Monasch verhaalt: "Ik word de nieuwe PvdA-leider, mits de verkiezingen eerlijk verlopen..."

Geen categorieokt 22 2016, 8:00
Jacques Monasch blaakt van het zelfvertrouwen: hij wordt de nieuwe PvdA-leider. Als de partij het tenminste kan opbrengen om eerlijke verkiezingen te organiseren...
De PvdA-leiderschapsverkiezing gaat inmiddels de tweede week in, en Jacques Monasch legt kiezers nog maar een keer uit waar het echt om draait: Diederik Samsom en Lodewijk Asscher zijn één pot nat. Alleen hij - Monasch - is de kandidaat van de verandering. De twee PvdA-corifeeën willen namelijk alles bij het oude laten:

“Samsom en Asscher willen dezelfde koers doorzetten. Ik ben het alternatief. Deze lijsttrekkersverkiezing en het debat dat de PvdA over haar koers moet voeren, vraagt niet om spindoctors of gillende jongens en meisjes die net van de BKB-academie komen met gelikte campagnes gekopieerd uit de Verenigde Staten."

Monasch is daar niet zo van. Logisch, want de PvdA staat op een zetel of 11 in de peilingen. Dat is niet echt een prettige positie, dus er zal wat moeten gebeuren. De campagnes van Samsom en Asscher bedienen zich echter van het vermoeiende mantra dat zij de burger beter moeten 'uitleggen' waarom er bepaalde keuzes gemaakt zijn. Waarom het goed was om Griekenland te blijven steunen, waarom regeren met de VVD in het sociaal-democratische belang was of waarom de islam ondersteund moet worden.
De burger is echter niet achterlijk. Die weet heel goed waarom de PvdA dat soort maatregelen steunt: slappe knieën. Monasch wil daar gewoon vanaf. De PvdA moet blijven aansluiten bij de wensen van deze tijd, en niet pretenderen dat we nog steeds in de jaren '70 leven:

"Dat ligt eraan. Op het gebied van integratie moeten we kritischer zijn. Bijvoorbeeld in het asieldebat. Nu is dat van tweeën niks, zowel niet van links, als van rechts. Bij links is vrijheid en solidariteit onbegrensd en bij rechts is dat benepen."

"Maak duidelijk hoeveel je er maximaal gaat opnemen en ga er dan ook voor. Zorg voor goede begeleiding en integratie zodat deze mensen niet in de bijstand terechtkomen."

"Kijk ook naar de vrijheid van meningsuiting. Begrijp me goed, je mag dragen wat je wil, maar als progressieve partij moet je normen stellen en een hoofddoek of een boerka of boerkini is een symbool van onderdrukking. Waarom dragen mannen geen boerkini of een hoofddoek? Omdat het een door mannen gedomineerd geloof is die die kledingvoorschriften bepalen. Nogmaals, je mag kiezen voor een boerkini; ik blijf gewoon op het strand, maar dat je als Jonge Socialisten je in een boerkini hijst om je solidariteit te tonen, dan ben je echt maf."

Boerkini's zijn de uiting van een paternalistisch geloof. Hear hear. Dat zijn dappere woorden uit de mond van een PvdA'er, die zeker ook door een deel van de (potentiële) achterban gedeeld worden. Tot voor kort werd je volledig kaltgestelt als je dat begon te beweren als lid van de arbeiderspartij. De verdienste van Jacques Monasch is dat hij dit soort islamkritiek mainstream maakt bij de PvdA. Wat mij betreft mag dat best beloond worden met een partijleiderschap. Samsom en Asscher zijn gewoon twee creaties van PR-bureaus die de halfzachte linkse geitenwollensokkenkoers van de PvdA willen zetten.
Ook al ben ik zelf geen sociaal-democraat, ik kan wel zien dat Monasch zijn ideologie wil aanpassen aan de veranderde samenleving en politieke uitdagingen. Dat is heel wat democratischer en eerlijker dan proberen de samenleving aan te passen aan je starre en achterhaalde ideologie.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten