Italië is woedend: als EU niet meewerkt krijgen alle vluchtelingen een visum

Italië is woedend: als EU niet meewerkt krijgen alle vluchtelingen een visum

"Iedereen een visum!"

Italië is er niet over te spreken dat andere Europese landen geen werk maken van het Zuid-Europese vluchtelingenprobleem. Rome is zelfs zo boos dat het dreigt om alle vluchtelingen een visum te geven waardoor het ze vrij staat om door heel Europa te reizen. De vluchtelingen zouden dan een tijdelijk visum krijgen, waardoor ze in ieder geval enkele maandenlang kunnen gaan en staan waar ze willen.

De afgelopen maanden en jaren zijn er bijzonder veel vluchtelingen uit Noord-Afrika en het Midden-Oosten naar Italië gekomen. Dit in verband met de onrust in de regio die enkele jaren geleden nog de 'Arabische Lente' werd genoemd. Door de grote toestroom van immigranten is Italië ernstig in de problemen gekomen. Er zijn niet genoeg plekken om de vluchtelingen op te vangen en het probleem kost het Zuid-Europese land ook nog eens een flink bedrag.

De Telegraaf legt uit waarom Italië boos is:

Gisteren vergaderden de Europese ministers van Binnenlandse Zaken en Justitie in Luxemburg voor de eerste maal over een plan van de Europese Commissie, om 40.000 migranten te verdelen over alle 28 lidstaten. Terwijl de Verenigde Naties stellen dat het rijke Europa best één tot twee miljoen vluchtelingen extra kan opnemen, kon Europa het gisteren al niet eens worden over die 40.000.

Italië heeft dit jaar alleen al zo'n 60.000 vluchtelingen opgevangen. Veel van die vluchtelingen willen graag naar andere Europese landen afreizen, waar ze een veilig - en welvarender - leven hopen op te bouwen.

Gezien het grote aantal vluchtelingen (en het gebrek aan achtergrondinformatie en check-ups) zijn andere Europese landen daar minder blij mee. Oostenrijk, Frankrijk en Zwitserland hebben hun grenzen dan ook al gesloten en sturen elke vluchteling die uit Italië komt linea recta terug.

De Italiaanse premier Renzi leidt een centrumlinkse regering, maar voelt de hete adem van de Lega Nord en andere rechtse partijen in zijn nek. Die zijn weer in opkomst, wat voor een groot deel door het vluchtelingenvraagstuk komt.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties