Italië 'schooiert' opnieuw om geld: 'Wil 28,5 miljard euro (!) aan EU-centen voor financiering werktijdverkorting'

Italië 'schooiert' opnieuw om geld: 'Wil 28,5 miljard euro (!) aan EU-centen voor financiering werktijdverkorting'

Italië en de euro. Bron: Shutterstock.

De Italiaanse regering heeft bij de Europese Unie een verzoek ingediend voor een 'lening' van 28,5 miljard euro. Dit om de werktijdverkortingsregelingen van lidstaten te kunnen financieren. Net wanneer je dacht dat het wel even welletjes was met het uitdelen van geld komt er weer een bedelend land om de hoek kijken...

De Italiaanse ministers Roberto Gualtieri (Economie) en Nunzia Catalfo (Arbeid) verantwoorden hun hoge vraagprijs met het effect dat de coronamaatregelen hebben op de -toch al onstabiele- Italiaanse economie. Daarom vragen ze ook -zonder enig schaamrood op de kaken- een Europese lening aan van maar liefst 28,5 miljard euro. Ach ja, het is het proberen natuurlijk waard.

Zelf doet de Italiaanse overheid daar wel weer iets goeds voor terug, zo stellen ze zelf. Het spaarvarken (in het Italiaans: Salvadanaio) is geleegd waardoor de Italianen zelf 12,5 miljard opzij kunnen zetten om de werkgelegenheid in eigen land nog enigszins op peil te houden.

De Italianen komen op een strategisch slim moment met hun bizarre miljardenaanvraag. De Europese Unie heeft namelijk aangegeven dat ze vanaf volgende maand leningen aangaan om het zogeheten SURE-instrument te bekostigen. Het doel van de EU is om uiteindelijk 100 miljard euro beschikbaar te stellen aan noodlijdende lidstaten in ruil voor een gunstige lening.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties