Ja hoor, daar gaan we weer: belasting op sigaretten gaat waarschijnlijk wéér omhoog

Ja hoor, daar gaan we weer: belasting op sigaretten gaat waarschijnlijk wéér omhoog

Laten we rokers kapotmaken!

Rokers betalen zich nu al te pletter aan sigaretten, maar wat de Tweede Kamer en de staatssecretaris betreft kan daar best nog wat bij. Staatssecretaris Wiebes (socialist, VVD) heeft gisteravond namelijk weten dat hij best iets ziet in het plan van de SP om de accijnzen voor sigaretten en tabak voortaan geïndexeerd te laten worden. Dit betekent dat ze meestijgen met de inflatie.

Volgens Kamerlid Farshad Bashir (Socialist, SP) kan op die manier voorkomen worden dat sigaretten relatief goedkoper worden terwijl de prijzen van andere producten juist stijgen. Ook denkt hij dat deze maatregel ervoor zorgt dat minder jongeren gaan roken. Wiebes verzette zich eerder nog tegen een dergelijk plan, maar heeft nu laten weten er geen "zwaarwegend nadeel" meer in te zien. Daarom wil hij dat de Tweede Kamer over het voorstel gaat stemmen.

De bemoeials in ons parlement kennende zal Bashir zijn zin gewoon krijgen. De boven-ons-gestelden in Den Haag voeren immers al jarenlang oorlog tegen de tabaksindustrie én de gewone roker. Natuurlijk doen politici net alsof het de bedoeling is om die roker te beschermen, maar dat is je reinste flauwekul. Het enige wat ze bereiken is dat rokers financieel volledig worden uitgekleed. Ze kunnen niet uitgaan met het gezin en moeten een maand langer wachten met het kopen van nieuwe kleren omdat ze zoveel voor sigaretten betalen. Want ja, roken is een verslaving, wat betekent dat rokers -- nicotineverslaafden -- sigaretten prioriteit nummer één vinden. Al het andere komt pas na de sigaret.

Prijzen verhogen zorgt er dus niet voor dat deze mensen opeens massaal stoppen, maar dat ze geen geld meer overhouden voor andere zaken. Hun levensgeluk wordt aangetast omdat meneer Bashir alles beter meent te weten.

Oh, én omdat hij begrijpt dat rokers een geweldige melkkoe zijn. Net als alle andere verslaafden vinden ze toch wel een manier om hun verslaving te betalen.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties