Jammer: filibuster Kamerleden tegen afschaffing wet-Hillen faalt om 05:00 uur 's morgens. Het gevolg: de aflosboete komt eraan

Jammer: filibuster Kamerleden tegen afschaffing wet-Hillen faalt om 05:00 uur 's morgens. Het gevolg: de aflosboete komt eraan

Want de VVD wil dat graag.

Vannacht was er een ellenlang debat in de Tweede Kamer over afschaffing van de wet-Hillen. Die geeft mensen die hun hypotheek hebben afbetaald een "belastingvoordeel." Je zou denken dat dit goed is, omdat mensen aangemoedigd moeten worden om hun eigen huis af te lossen, maar niets is minder waar volgens het nieuwe kabinet. Laat die rijke snobs (ahem, lang niet al die mensen zijn kapitaalkrachtig, ze hebben de aflossing van hun huis gewoon prioriteit gemaakt of wonen er al heel, heel, heel lang) maar dokken! Er moeten immers linkse hobby's bekostigd worden!

50Plus en de PVV wilden er met urenlange spreektijden voor zorgen dat er niet gestemd kan worden over het wetsvoorstel om de wet af te schaffen. 50Plus-Kamerlid Van Rooijen sprak maar liefst 4,5 uur. In zijn spreektijd vertelde hij onder meer over zijn jaren als staatssecretaris in het kabinet-Den Uyl, en las hij brieven voor van kiezers die hem schreven dat ze ontzettend veel moeite hadden gedaan om hun hypotheek af te lossen.

PVV'er Mulder had vooraf twintig uur spreektijd aangevraagd. In zijn toespraak ging hij nog verder terug in de tijd dan Van Rooijen: naar het ontstaan van de stadstaat in 800 voor Christus. Toen SGP-Kamerlid Dijkgraaf protest aantekende tegen die geschiedenisles sprong Mulder "een paar jaar" vooruit om terecht te komen bij Aristoteles. Heh. Toen hij bij de Middeleeuwen aankwam, en de manier waarop er toen werd omgegaan met belastingen, protesteerde regeringspartij de ChristenUnie.

Helaas is de dappere poging van PVV en 50Plus mislukt. Om een uur of half vier zorgde VVD-Kamerlid De Vries ervoor dat de filibuster beëindigd moest worden. Daarvoor was een meerderheid nodig. De vier regeringspartijen werden gesteund door de SGP en de PvdA. 78 stemmen voor einde van de filibuster, slechts 1 tegen.

Vanavond om 20:00 gaat het debat over afschaffing van de wet verder. Dit betekent dat er donderdag vrijwel zeker over gestemd wordt. En ja, dat voorstel gaat het natuurlijk halen, want de coalitiepartijen zijn eensgezind.

Het plan van de regering is echt te ziek voor woorden. Een afbetaald huis wordt opeens gelijkgesteld aan "spaargeld op de bank." Uiteindelijk zullen die mensen dus maandelijks tientallen euro's per maand meer belasting moeten betalen -- en in de toekomst wellicht zelfs meer dan dat omdat de belastingen ongetwijfeld ook verhoogd zullen worden. Zo rolt de Nederlandse politiek immers.

Volg mij op Twitter.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties