Jan Roos steelt ideeën Forum voor Democratie, wil bindend referendum

Geen categorieokt 29 2016, 18:00
De lijsttrekker van VNL (VoorNederland) wil dat er een bindend referendum komt in Nederland. Het eerste referendum moet dan gaan over de vraag of Nederland al dan niet lid moet blijven van de Europese Unie.
Met andere woorden, Roos wil een Nexit-referendum.
In principe is het natuurlijk een prima idee. Ik ben er blij mee dat VNL dit voorstel -- of eigenlijk: deze voorstellen -- naar voren schuift. In het verre verleden zou de VVD dat wellicht ook gedaan hebben, maar die partij is jammer genoeg al lang niet liberaal meer. Daarom moet onze hoop van nieuwe rechtse partijen als VNL komen.
Chapeau dus.
Toch steekt het ook een beetje. Deze ideeën werden immers eerder al gepresenteerd door het Forum voor Democratie van Thierry Baudet. Ook hij wil een bindend referendum en, ja, ook hij wil dat Nederlanders zelf mogen stemmen over het megalomane Europese project. Roos en zijn VNL zijn dus absoluut niet vernieuwend bezig.
Doet dat iets af aan het idee zelf of aan de kracht van het VNL-programma? Natuurlijk niet. Maar het is wel de vraag welke partij je meer vertrouwt wat dit standpunt betreft. Het Forum voor Democratie heeft dit soort zaken echt als kernpunten van de hele partij gemaakt, terwijl VNL een veel bredere partij is. Als die club meeregeert zal er ergens water bij de wijn gedaan moeten worden. Doen ze dat in economisch opzicht of juist qua directe democratie? We weten het niet... en dat is precies het risico.
Daar komt bij dat het maar weer eens bevestigt dat VNL en het Forum om de gunsten strijden van dezelfde kiezer. Ik begin steeds banger te worden dat ze elkaar hierdoor in de weg gaan zitten en er mogelijk voor zorgen dat geen van beide een zetel bemachtigt. En ja, dat zou ongelooflijk zonde zijn.
Overigens moet ik wel zeggen dat ik wat hun potentie betreft meer vertrouwen en hoop heb in VNL dan in het Forum voor Democratie. Baudet doet er, denk ik, verstandiger aan om gewoon te blijven opereren als een onafhankelijke stichting. Laat mensen lid worden en beïnvloed bestaande partijen van buitenaf én binnenuit, maar doe niet zélf mee aan de verkiezingen. Op die manier zit je als Forum zijnde vergelijkbare partijen niet in de weg, terwijl je de kansen op succes juist vergroot.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten