Jeb Bush 4 president?!

Jeb Bush 4 president?!

De broer van George W. Bush overweegt een serieuze gooi te doen naar het Witte Huis.

Volgens oud-president George W. Bush is de kans 50 procent dat zijn broer Jeb een poging waagt om namens de Republikeinse Partij in het Witte Huis te belanden. Dat betekent in feite dat Jeb Bush meedoet, de vraag is alleen wanneer hij zijn kandidaatschap officieel aankondigt.

Volgens George Bush "worstelt" zijn broer met de beslissing. Jeb zou het derde lid van de familie zijn dat een gooi doet naar het presidentschap. Zijn vader George Bush senior was eerder president.

George W. Bush zei tegen de New York Times dat hij alles zou doen om zijn broer te steunen tijdens een eventuele campagne. "Ook als dat betekent dat ik achter de schermen moet blijven."

Waarschijnlijk wacht iedereen binnen de Republikeinse Partij op de aankondiging van Hillary Clinton dat zij namens de Democraten de kandidaat wil worden voor de landelijke verkiezingen van 2016. De verwachting is dat zij die aankondiging begin volgend jaar maakt. Dan weten de Republikeinen tenminste waar ze tegen vechten.

De vraag is: zou Bush een betere kandidaat voor de Republikeinen zijn dan Mitt Romney? Waarschijnlijk wel, maar daar is niet zoveel voor nodig. Ik denk dat de Bush-moeheid in de VS enorm is, net als de Clinton-moeheid. De Verenigde Staten zijn opgericht om af te zijn van de aloude stelsels, de dynastieën, waarin families generatie na generatie de macht hadden over het gewone volk, maar de VS begint juist steeds meer op die oude stelsels te lijken. Zeker als Clinton én Bush zich in de race werpen en beiden het leiderschap van hun eigen partij kunnen claimen.

Veel Amerikanen zitten daar niet op te wachten. Daarnaast is Bush een gematigde Republikein, en heus, dat kan veel kiezers aantrekken, maar het probleem met iemand als Bush is dat de rechtse kiezer waarschijnlijk apatisch staat tegenover wie er in 2016 de verkiezingen wint. Waarom zou de rechtse kiezer in hemelsnaam op Bush stemmen? Bush en Clinton zijn ideologisch helemaal niet ver van elkaar verwijderd. Waarom zou je dan nog gaan stemmen?

Nee, ik denk niet dat Bush de redding van de Grand Old Party is. Sterker nog, ik denk dat de roep om een derde Tea Party-achtige partij met de aankondiging van Bush 4 president sterker wordt dan ooit tevoren.

Volg Frank Verhoef op Twitter: @fverhoef.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties