Jesse Klaver woedend op kabinet: 'Voor verkiezingen beloftes doen over CO2-heffing, maar nu gewoon weer opkomen voor het grote bedrijfsleven. Classic Rutte!"

Jesse Klaver woedend op kabinet: 'Voor verkiezingen beloftes doen over CO2-heffing, maar nu gewoon weer opkomen voor het grote bedrijfsleven. Classic Rutte!"

Het kabinet overweegt alleen "overtollige" uitstoot te belasten en niet een algemene CO2-heffing.

Het NRC Handelsblad bericht dat minister Wiebes overweegt om toch alleen maar "overtollige" CO2-uitstoot door bedrijven te belasten, en dus om toch maar geen algemene CO2-heffing in te voeren. Dit omdat hij en premier Rutte willen voorkomen dat raffinaderijen, chemische fabrieken en producenten van industriële gassen massaal hun toevlucht zoeken in het buitenland. De krant legt uit:

Een groot deel van de uitstoot wordt vrijgesteld van de heffing. Alleen op de uitstoot die van het kabinet daadwerkelijk in 2030 moet zijn verdwenen, wordt een forse belasting geheven. Door de vrijstelling, en door de opbrengst van de heffing in zijn geheel terug te geven aan de industrie in de vorm van subsidies, moet het vertrek van bedrijven worden voorkomen.

Natuurlijk is het voorlopig alleen nog maar een voorstel, maar het heeft er alle schijn van dat áls er iets gebeurt, dit het plan van aanpak wordt. Wat het kabinet betreft, tenminste.

Helaas voor Wiebes en Rutte is er een probleem. Gedoogpartner GroenLinks (zo kunnen we de linksextremisten onderhand wel noemen) denkt daar heel anders over. Sterker nog, opperjonkheer Jesse Klaver is woest. Wat hem betreft bewijst dit plan dat Rutte a) kiezersbedrog heeft gepleegd en b) in de zak zit van het grote bedrijfsleven:

"Kabinet kiest voor een enorme CO2-vrijstelling voor de vervuilende industrie," vat Klaver het plan samen. "Voor de verkiezingen beloftes doen over een echte, eerlijke CO2-heffing. Na de verkiezingen gewoon weer opkomen voor het grote bedrijfsleven. Classic Rutte," concludeert hij vervolgens.

Natuurlijk heeft Klaver wel een beetje een punt... alleen is zijn invalshoek verkeerd. Het probleem is niet dat er alleen maar "overtollige" uitstoot beboet wordt (sorry, ik bedoel belast!) als dit plan doorgaat, maar dat de gewone burger niet ontzien wordt door het nachtmerriekabinet. Jan met de Pet kan wél flink dokken (da's dan 35.000 euro om uw huis quasi-klimaatneutraal te maken, dank je!), maar Wiebes' en Rutttes vrienden bij multinationals en andere grote bedrijven ontspringen de dans.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties