Jeugdzorg staakt! 'Kabinet negeert alle noodsignalen'

Jeugdzorg staakt! 'Kabinet negeert alle noodsignalen'

Een unicum, jeugdzorg staakt voor het eerst in de geschiedenis vandaag. Zij gaan de straten op omdat ze eisen dat het kabinet oplossingen biedt voor de overheid zelf veroorzaakte problemen. De afgelopen jaren is er veel bezuinigd en ook de decentralisatie van jeugdzorg blijkt geen succes te zijn. Is het terecht dat ze straat opgaan en staken?

Een groot deel van de 30.o00 werknemers gaat vandaag staken. Sinds 2015 valt jeugdzorg onder de gemeenten, dit onder het mom van het tegengaan van versnippering en het laagdrempelig maken van jeugdzorg. Dit maakte de vraag naar de extra zorg groter, echter kwam er nooit extra geld vanuit de overheid, dit terwijl de diverse gemeenten vaak genoeg aan de bel trokken.

Veel mensen zien bij jeugdzorg alleen maar die medewerkers kinderen uit huis plaatsen als er problemen zijn, maar dat is een beeld dat geen recht doet aan de werkelijkheid"

Onlangs liet de overheid al weten dat de komende drie jaar één miljard euro extra gaat naar jeugdzorg. Echter is dit maar een eenmalig opschaling en blijft de toekomst dus uiterst onzeker. De problemen groeien maar de overheid lijkt het niet te zien - of wil het misschien niet zien.

Jeugdzorgwerkers zullen altijd eerst voor hun cliënten kiezen. Maar dat is ook een van de problemen van de sector. Uit loyaliteit gaat iedereen de hele tijd maar dóór, ook als de grenzen eigenlijk al zijn bereikt. De gaten zijn heel lang opgevuld door tóch nog wat harder te lopen, óók als de werkdag al voorbij is of als er geen extra geld tegenover staat. Maar dat elastiekje is nu genoeg opgerekt, Den Haag moet nu echt gaan bewegen. Anders gaat het binnenkort een keer heel erg fout en stevenen we af op een ramp.

Dit terwijl de problemen steeds groter worden. Diverse andere instituten - zoals het onderwijs en de GGZ - kampen ook al met tekorten en financiële tekorten. Het is niet meer te behappen binnen deze sectoren. De alsmaar groter wordende 'probleemgroepen' zijn bijna niet meer te overzien. Zolang er geen extra geld gaat komen zullen we de komende tijd alleen maar meer van dit soort negatieve berichten zien vanuit deze sectoren. De overheid moet aan tafel gaan met de belanghebbende partijen om tot een nieuw plan te komen.

Lees meer over:
Jeugdzorg Stakingen tekorten

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties