Jonge Nederlanders gaan gebukt onder torenhoge studieschuld van 50.000 euro of meer

Jonge Nederlanders gaan gebukt onder torenhoge studieschuld van 50.000 euro of meer

Maar liefst 15.000 jonge Nederlandse ex-studenten hebben een schuld van 50.000 euro of meer overgehouden aan hun tijd aan de universiteit of het HBO. Volgens experts zal dit aantal de komende jaren alleen maar toenemen door het in september ingevoerde leenstelsel.

DDS - Nieuws & Opinie

Dat bericht RTL Nieuws:

Uit cijfers die RTL Nieuws opvroeg bij de Dienst Uitvoering Onderwijs (de voormalige IB-Groep) blijkt dat ruim 15.000 ex-studenten een nog openstaande schuld van 50.000 euro of meer hebben. Zij volgden uiteenlopende studies. Van psychologie tot werktuigbouwkunde en van Pabo tot kunstgeschiedenis. Bijna 100 mensen hebben zelfs meer dan 100.000 euro schuld.

Door het nieuwe leenstelsel -- waardoor de basisbeurs in een lening verandert -- zal de gemiddelde schuld de komende tijd met 6.000 tot 9.000 euro toenemen. Het gevolg daarvan zal dus zijn dat er binnenkort tienduizenden jonge Nederlanders rondlopen met een studieschuld waar ze een huis van kunnen kopen.

In totaal zal het aantal ex-studenten met een schuld van 50.000 euro of meer de komende jaren stijgen tot minimaal 25.432 en maximaal 32.099. Dat komt neer op een toename van 66 tot 110 procent. Zoals CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt terecht stelt op Twitter is dit een "explosieve stijging": een stijging waarvoor VVD, PvdA, D66 en GroenLinks verantwoordelijk zijn.

Interessant genoeg zijn dit juist de partijen die stellen dat ze het buitengewoon belangrijk vinden dat iedere Nederlander een goede opleiding volgt.

De Landelijke Studentenvakbond (LSvb) noemt de stijging dan ook "alarmerend." De groep van, voor en door studenten voegt daar aan toe:

"Als je een auto koopt, dan moet daar met grote letters opstaan: 'let op: geld lenen kost geld'. Maar de overheid zadelt jonge mensen op deze manier zelf op met grote schulden."

Dit soort cijfers zullen er vrijwel zeker voor zorgen dat er in Nederland steeds meer mensen komen die stellen dat een hbo- of universitaire opleiding gewoon te duur is... en daardoor aan zullen dringen op een andere manier van onderwijs, waarbij het bedrijfsleven het voortouw neemt en jonge mensen eerst en vooral getraind worden in het uitoefenen van specifieke beroepen. Ook zullen meer mensen stellen dat intelligente jonge mensen er verstandig aan doen om gewoon een baan te zoeken bij een bedrijf waar ze zich prettig voelen, waarna het bedrijf ze intern kan opleiden en ze in de loop der jaren carriere kunnen maken.

DDS - Nieuws & Opinie

Datzelfde is al gebeurd in Amerika, waar bekende presentatoren en media-eigenaar Glenn Beck al enige tijd roept dat hij liever intelligente jonge mensen in dienst neemt voor ze naar de universiteit gaat, zodat hij ze intern kan opleiden terwijl ze nog leuk geld verdienen ook. En zo gek is dat niet eens. Als die jongeren aan het werk gaan kunnen ze al snel een hypotheek nemen en hun eerste huis kopen. In de loop der jaren zullen ze dan meer verdienen waardoor ze er financieel op vooruitgaan. Ze hebben helemaal geen enorme studieschuld nodig om op een goede manier aan het leven te beginnen; sterker nog, dat levert ze alleen maar problemen op.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en opinie: like DDS Nieuws & Opinie op Facebook.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Lees meer