Jongerenvereniging van D66 (JD): 'AIVD-succes toont aan dat sleepnetwet helemaal niet nodig is'

Jongerenvereniging van D66 (JD): 'AIVD-succes toont aan dat sleepnetwet helemaal niet nodig is'

Als commentatoren en politieke analisten zijn we in de afgelopen week over Mark Rutte heen gevallen, omdat hij het succes van de AIVD en de MIVD in de Ruslandzaak van de FBI als reden gebruikte om de Sleepnetwet aan te nemen in het komende referendum. De Jonge Democraten, de jongeren van D66, draaien het om en stellen dat het dus juist niet nodig is om de wet aan te nemen.

In de Volkskrant stellen Lysanne van Schaik en Kevin Brongers dat het recente succes juist aantoont dat de 'beperkte' bevoegdheden niet het probleem is, maar de mankracht en het publiek kapitaal dat beschikbaar is voor de inlichtingendiensten:

''De Nederlandse inlichtingendiensten lijken ondanks het beperkte budget en de beperkte omvang prestaties van wereldklasse te kunnen leveren. Zo'n twee maanden vóór het referendum over een nieuwe Wet op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (Wiv), is het goed om te zien dat zij ook zonder de nieuwe wet uitmuntend werk kunnen leveren.''

Toegegeven, het blijft leuk om te zien dat D66 zo hartstochtelijk voor de Sleepnetwet campagne voert (terwijl ze eerst tegen waren) en dat de jongerenvereniging lijnrecht tegenover haar moederpartij staat.

Al moet ik ook zeggen dat ze inhoudelijk misschien de plank misslaan. Het succes van de AIVD en de MIVD geldt voor een buitenlandse missie en niet voor een binnenlandse missie. Voor het buitenland gelden andere regels met betrekking tot het beleid dan voor het binnenlands beleid omtrent afluisteren/aftappen. Zeggen dat die hele wet blijkbaar niet nodig is, omdat het succes laat zien dat het zonder kan, is een inhoudelijke tegenstelling en een verkeerde vergelijking. Mark Rutte wilde juist laten zien dat de effectiviteit van de AIVD en de MIVD die getoond is in de buitenlandse missie, ook voor het binnenlandse beleid kan gelden.

Er is niets mis met de potentiële capaciteit van de inlichtingendiensten. Dat is juist het sterkste argument voor het aannemen van de Sleepnetwet. we moeten het hebben over de ethische beginselen en het recht op privacy en de controle op deze organisaties. Daar ligt de kern van de discussie.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Lees meer