Joodse scholen dicht na ontdekking terreurcel Verviers

Geen categoriejan 16 2015, 8:00
De joodse scholen in Antwerpen, Brussel én Amsterdam blijven dicht na de anti-terreuractie van gisteren.
Het doodschieten van twee Belgische ISIS-fans in Verviers betekent nog niet dat de terreurdreiging weg is. Juist niet: de veiligheidsdiensten verwachten dat radicale moslims na gisteren misschien wakker worden en eerder een aanslag plegen dan ze hadden gepland. Na de anti-terreuractie van gisteren blijven de joodse scholen in Brussel, Antwerpen en Amsterdam vandaag dicht:

De interne veiligheidsdienst van de Joodse gemeenschap heeft een veiligheidsanalyse gemaakt op basis van informatie waarover het beschikt en acht het te gevaarlijk om morgen de lessen te laten doorgaan. De Israëlische veiligheidsdienst Mossad die mee advies geeft aan ambassades in landen met een belangrijke Joodse gemeenschap treedt de analyse bij.

De joodse scholen in België gaan dicht vanwege het risico dat zij het doelwit worden van nieuwe aanslagen, de orthodox-joodse school Cheider in Amsterdam blijft dicht omdat opperrabijn Binyomin Jacobs het verstandig vindt om de school ook gesloten te houden. "Het bestuur is uiteindelijk verantwoordelijk voor de veiligheid." Er zijn geen concrete dreigingen richting de joodse school in Amsterdam, maar het credo is nu: better safe than sorry.
Het is geen wonder dat de scholen er liever voor kiezen om te gaan sluiten: de radicale islam is in oorlog met het Westen, en de Joden zijn steeds opnieuw de eerste slachtoffers bij islamitische terreuraanvallen gepleegd door jihadi's die terugkomen uit Syrië. Er lopen honderden van die teruggekeerde jihadi's in West-Europa rond. Vorig jaar pleegde een zo'n terugkeerjihadi een terreuraanslag op het Joods Museum in Brussel. Waarom zitten ze nog niet massaal vast op verdenking van deelname aan een vijandig terreurleger?
De aanslagen in Parijs werden gepleegd door moslimterroristen met banden met islamitische terreurorganisaties in het Midden-Oosten, en ook daar vielen Joodse slachtoffers bij een gijzeling in een koosjere supermarkt. Het is wel duidelijk: de moslimterroristen hebben het steeds weer gemunt op de Joden. Wij moeten ervoor zorgen dat joodse instellingen, scholen, gebedshuizen, etc. alle beveiliging krijgen die zij nodig achten. Want anders woont er straks geen Jood meer in Europa.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten