Justitie staat voor joker: geen jarenlange gevangenisstraf maar kort taakstrafje voor Jos van Rey

Geen categoriejul 12 2016, 20:00
De rechter gaf een vernietigend oordeel over de wijze waarop het Openbaar Ministerie probeerde te bewijzen dat Jos van Rey schuldig was aan een hele reeks van louche zaken, van witwassen tot grootscheepse corruptie.
Het openbaar ministerie is vandaag door de strafrechter van een behoorlijk pak slaag voorzien. De rechter schoot een hele voorraad gaten in het pleidooi dat justitie had gehouden met als doel Jos van Rey jarenlang achter de tralies te krijgen. De rechter oordeelde anders: de voormalige VVD-senator krijgt 240 uur taakstraf opgelegd:

"Van Rey krijgt de maximum taakstraf voor het schenden van de geheimhoudingsplicht, stempasfraude en omkoping door zijn bevriende projectontwikkelaar Piet van Pol. De rechtbank in Rotterdam beargumenteert de lagere straf door te stellen dat Van Rey strafrechterlijk verwijt valt te maken, maar minder groot dan gesteld.

''Gezien de feiten die de rechtbank bewezen acht, vinden wij de straf veel te laag", aldus een woordvoerder van het OM. ''Corruptie is corruptie. Een beetje corrupt bestaat niet", motiveert hij de beslissing om een hogere rechter te raadplegen. Er moet ook een signaal van uitgaan naar andere bestuurders, zegt hij. ''Niet-integer gedrag wordt niet geaccepteerd.""

De uitspraak zal niet als een overwinning, maar wel met enige opluchting zijn ontvangen door het kamp-Van Rey. Niet alleen hoeft de voorman van de Liberale Volkspartij Roermond de cel niet in, maar ook blijkt het beeld van de Nederlandse versie van Van Rey als Khadaffi, Berlusconi, Poetin en Nixon in één van geen kant te kloppen. Met 240 uur taakstraf krijg je alleen een tik op de vinger, maar ben je geen criminele mastermind.
Het Openbaar Ministerie kan de wonden likken. Ze hebben wel al aangekondigd om in hoger beroep te gaan. Hopelijk kunnen ze hun zaak tegen de zogenaamde 'Godfather van Roermond' dan wel wat deugdelijker bepleiten, want deze rechtszaak was gewoon broddelwerk.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten