Migranten kapen schip en varen NU naar Italië! Matteo Salvini: "Dit zijn piraten!"

Migranten kapen schip en varen NU naar Italië! Matteo Salvini: "Dit zijn piraten!"

"Fuoco!" klonk het in het kantoor van de Italiaanse minister Matteo Salvini toen hij het nieuws hoorde dat 108 migranten een schip voor de Libische kust vorderden. De koers van de kapitein was namelijk niet naar wens!

'Dit is de zoveelste keer' zou menig Tweede Kamerlid voor de zoveelste keer kunnen zeggen en inderdaad. Deze situaties hebben zich vaker voorgedaan.

Verschil is wel dat in het verleden de schepen niet werden gekaapt. Denk aan de incidenten van de Sea-Watch 3. In deze hebben de migranten de controle overgenomen, zo meldt het bureau van de Italiaanse minister.

De kaping van de migranten komt op het moment dat de Europese Unie heeft laten weten Frontex niet langer te laten uitvaren. En het lijkt dat het nieuwe 'beleid' bij drenkelingen, terug naar de Afrikaanse herkomsthaven, agitatie wekt bij de migranten:

De tactieken van de Barbarijse zeerovers. Al weten we niet precies hoe de situatie aan boord is verlopen, dus vat het vooral metaforisch op. Die waren bijzonder gevreesd en reden voor het toenmalige landsbestuur om de linieschepen van Michiel de Ruyter erop af te sturen. De vraag is natuurlijk wat er gaat gebeuren als de kaapmigranten de havens van Italië benaderen.

Gezien de reacties vanuit de Europese gemeenschap in het verleden zal het schip vast ergens mogen aanmeren. Behalve als Matteo Salvini daar een stokje voor steekt en precies dat is hij van plan:

"Dit zijn geen migranten in problemen, dit zijn piraten,ze zullen Italië alleen zien door een verrekijker"

In ieder geval lijkt de situatie op een kaping. Volgens ANSA maakte het schip onverwachte bewegingen en veranderde van koers. Het gaat om een 'merchant ship', een transportschip dus. Daar horen eigenlijk geen migranten op te zitten.

Grote kans dat Salvini's oordeel juist is en dat de migranten niet verder komen dan het aanschouwen van de Italiaanse olijfbomen door een verrekijker. Toch is er nog veel onduidelijk en hebben we niets van de kapitein van het schip vernomen.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties