Kabinet: 2,5 jaar lang geen schaliegasboringen in Nederland

Geen categoriejul 10 2015, 19:01
Milieudefensie is "blij" met de beslissing.
Na maanden van wikken en weggen - en vooral ook heel veel tobben - heeft het kabinet Rutte II besloten om tot 2018 geen schaliegas te winnen in Nederland. Niet alleen zullen er geen boringen plaatsvinden, ook zal er de komende vijf jaar geen schaliegas worden opgespoord. Dit betekent dat vergunningen die verleend waren voor het opspeuren niet worden verlengd.
Wat schaliegas betreft is Nederland eigenlijk verdeeld in twee kampen. Het ene kamp vindt dat er niet of weinig geboord moet worden, het andere kamp zegt dat het doodzonde is om de fossiele brandstoffen die wij zelf hebben niet te gebruiken. Daardoor zouden we ons alleen maar afhankelijker maken van anderen.
Een belangrijke vertegenwoordiger van het eerste kamp is Milieudefensie. Deze groep is pertinent tegen schaliegaswinning. Ike Teuling van Milieudefensie reageert dan ook verheugd op het besluit van het kabinet:

"Het is fantastisch om te zien dat minister Kamp toch de handdoek in de ring gooit als het gaat om schaliegas."

Hij ziet het als een "grote overwinning" voor inwoners van de Noordoostpolder en Boxtel die al een tijdlang tegen de boringen ageren.
Wethouder Peter van de Wiel van de gemeente Boxtel is ook verheugd. Net als Milieudefensie is hij een voorstander van zogenaamde "duurzame energie." Dit is energie die niet afkomstig is van fossiele brandstoffen.
Hoewel dit besluit nu genomen is hebben voorstanders van schaliegas toch nog hoop dat het - in hun ogen - goed komt. Later dit jaar besluit het kabinet namelijk of schaliegasboringen toch nog een optie blijven. De enige 'maar' is dat de overheid de boringen dan zelf zal verrichten. Energiebedrijven worden dan buitenspel gezet.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten