Kabinet: 2,5 jaar lang geen schaliegasboringen in Nederland

Kabinet: 2,5 jaar lang geen schaliegasboringen in Nederland

Milieudefensie is "blij" met de beslissing.

Na maanden van wikken en weggen - en vooral ook heel veel tobben - heeft het kabinet Rutte II besloten om tot 2018 geen schaliegas te winnen in Nederland. Niet alleen zullen er geen boringen plaatsvinden, ook zal er de komende vijf jaar geen schaliegas worden opgespoord. Dit betekent dat vergunningen die verleend waren voor het opspeuren niet worden verlengd.

Wat schaliegas betreft is Nederland eigenlijk verdeeld in twee kampen. Het ene kamp vindt dat er niet of weinig geboord moet worden, het andere kamp zegt dat het doodzonde is om de fossiele brandstoffen die wij zelf hebben niet te gebruiken. Daardoor zouden we ons alleen maar afhankelijker maken van anderen.

Een belangrijke vertegenwoordiger van het eerste kamp is Milieudefensie. Deze groep is pertinent tegen schaliegaswinning. Ike Teuling van Milieudefensie reageert dan ook verheugd op het besluit van het kabinet:

"Het is fantastisch om te zien dat minister Kamp toch de handdoek in de ring gooit als het gaat om schaliegas."

Hij ziet het als een "grote overwinning" voor inwoners van de Noordoostpolder en Boxtel die al een tijdlang tegen de boringen ageren.

Wethouder Peter van de Wiel van de gemeente Boxtel is ook verheugd. Net als Milieudefensie is hij een voorstander van zogenaamde "duurzame energie." Dit is energie die niet afkomstig is van fossiele brandstoffen.

Hoewel dit besluit nu genomen is hebben voorstanders van schaliegas toch nog hoop dat het - in hun ogen - goed komt. Later dit jaar besluit het kabinet namelijk of schaliegasboringen toch nog een optie blijven. De enige 'maar' is dat de overheid de boringen dan zelf zal verrichten. Energiebedrijven worden dan buitenspel gezet.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Lees meer