Kabinet blijft schaliegas onderzoeken ondanks draai PvdA

Kabinet blijft schaliegas onderzoeken ondanks draai PvdA

Diederik Samsom draait zich een ongeluk.

Samsom was ooit vóór schaliegas, mits het boren ernaar veilig en schoon zou gebeuren. Gisteren was hij ineens tegen. "We gaan dat niet doen," zei hij op de radio. Zijn collega-Kamerlid Jan Vos, die het woord voert op het dossier, werd verrast met de plotselinge harde stellingname van Samsom. In de Kamer zei de PvdA-leider gisteren dit:

"Er is hier genoeg gas gevonden om ons nog de komende veertig, vijftig jaar van gas te voorzien," aldus de PvdA-leider. Na die overgangsperiode "moeten we echt duurzame energiebronnen gaan gebruiken".

Het goede nieuws: het kabinet onder leiding van Mark Rutte gaat het onderzoek naar schaliegasboringen in Nederland niet staken vanwege deze draai van de PvdA. De motie van Samsom tegen boringen tot en met het einde van dit kabinet verandert daar niets aan.

Het kabinet brengt de voor- en nadelen en de mogelijkheden van schaliegas in kaart. Daarbij wordt gekeken naar de gevolgen van de eventuele winning ervan voor mens en milieu, en of er schone technieken beschikbaar zijn.

Volgend jaar zomer moet het onderzoek klaar zijn, waarna er kan worden gekeken wat de mogelijkheden precies zijn en wat de volgende stappen zijn. Schaliegas is een prima vorm van energie, zeker al het veilig en schoon uit de grond wordt gehaald. We kunnen niet leven van windmolens - die draaien immers alleen maar op subsidie - dus we mogen schaliegas niet principieel in de grond laten zitten. Dat is tamelijk dom.

Ik snap Samsom wel. Hij probeert met dit nieuwe standpunt zijn linkse achterban te paaien. Of wat daar nog van over is. Als hij zich niet profileert, is de PvdA definitief verloren, en Samsom weet het. Die man zit 24 uur per dag te stressen over de verkiezingen van maart volgend jaar. Ik zou bijna medelijden met hem krijgen. Bijna.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Lees meer