Kabinet gaat universiteiten aanspreken op hun obsessie met buitenlandse studenten

Geen categoriejan 26 2018, 19:00
Ook de regering vindt het allemaal een beetje te gek worden. Universiteiten focussen zich steeds meer op buitenlandse studenten, zodat universiteiten langzaamaan 'verengelsen'. Dat hoort niet de focus te zijn van universiteiten, want het is en moet vooral voor Nederlandse studenten zijn.

De ’Engelse gekte’ moet volgens hen gestopt worden omdat het ver-Engelsen meestal niet nodig is en Nederlandse studenten in het nauw komen door het lokken van buitenlanders. Van Engelshoven erkent enerzijds dat er „ook hele goede redenen” zijn om bepaalde opleidingen in het Engels aan te bieden, bijvoorbeeld omdat dit belangrijk is voor het latere werk van de studenten. „Maar wat je nu wel ziet is dat er kennelijk de drang ontstaat om opleidingen Engelstalig te maken louter en alleen om het aantal studenten op te krikken. En dat vind ik een verkeerde ontwikkeling.”

Het gaat de verkeerde kant op als universiteiten alleen maar kijken naar het aantal studenten dat een universiteit heeft. Het systeem is er ook min of meer op ingesteld, want universiteiten krijgen veel meer geld als ze een student extra erbij krijgen. Daarnaast is het een internationale concurrentie waar universiteiten zich in begeven in deze kosmopolitisch ingestelde wereld.
Op deze manier zijn de universiteiten er achter gekomen dat er op een gegeven moment sterk verzet gaat komen. Hoe meer studenten, hoe slechter het kwaliteit van het onderwijs. Meer standaardisatie, minder brede en tegelijk diepgaande toetsing en studie. Zo verwordt een universiteit een fabriek waarin studenten 'getraind' worden voor een diploma.
Als er meer internationale studenten komen, wordt de kwaliteit ook nog eens minder. Engels is vaak niet de moedertaal van studenten, waardoor de inherente boodschap van de stof en colleges niet optimaal overkomt. Het is dan wel lekker 'fancy', maar daar is ook alles mee gezegd. Ik moet ook eerlijk zijn dat ik die internationale studenten zelf een beetje irritant begin te vinden. Naar mijn idee is het dan ook helemaal niet erg als de minister praat met de universiteiten hierover.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten