Kabinet maakt puinhoop van onderzoek MH17

Geen categorieokt 30 2014, 13:00
We staan er weer gekleurd op.
Het gebeurt niet vaak, maar zo heel af en toe doen onze vriendenvijandenweetikhetwats van de publieke omroep zowaar hun werk. Zo ook gisteravond: Nieuwsuur maakte zowaar een reportage over het Nederlandse onderzoek naar de terroristische aanval op Malaysia Airlines vlucht MH17. De conclusies liegen er niet om: het kabinet maakt er een enorme bende van. Dat zeggen niet alleen oude bekende critici van PvdA/VVD, maar Oekraïense regeringsfunctionarissen. Zoals GeenStijl bericht:

Gisterenavond, in 15 ontluisterende minuten, werd de aanpak van Rutte met een paar gerichte schoten neergehaald. De Oekraïense ambassadeur, een Oekraïense legerwoordvoerder, de "politiek leider" van de separatisten, en de Maleisiërs: allemaal zeiden en zeggen ze hetzelfde. 'Nederland had met de separatisten moeten bellen, met Rusland moeten onderhandelen, de rampplek moeten opeisen en deze veilig kunnen en móeten stellen, en Nederland deed en doet als 'leider in het onderzoek' simpelweg niet genoeg'.

De Oekraïense ambassadeur ging zelfs zo ver om te stellen dat het kabinet verzaakt heeft in zijn "morele plicht" om uit te zoeken wat er precies gebeurd is. Volgens hem had Nederland mogelijkheden te over om het één en ander te regelen met de rebellen, maar weigerde het kabinet om in actie te komen. In plaats van daadwerkelijk iets te doen mochten Timmermans en Rutte af en toe op komen draven voor de camera's om de schijn op te houden dat er iets gebeurde. Want stel je voor dat je de belangen van je land en volk daadwerkelijk dient. Brr, moet je niet willen, van de gedachte alleen wordt deze regering ongemakkelijk.
Het is belangrijk dat dit eindelijk eens hardop gezegd wordt, maar we hadden deze conclusie natuurlijk al eerder kunnen trekken. Zie hier bijvoorbeeld de brief die het kabinet onlangs aan de Tweede Kamer stuurde over die materie. Het meest opvallende aan die brief is dat het kabinet heel veel woorden gebruikt om niets te zeggen. Continu, op elke vraag, wordt er om de hete brij heen gedraaid. De fictie dat het kabinet iets doet of heeft gedaan wordt in stand gehouden, maar als er praktische vragen worden gesteld over wat er dan precies gedaan is blijft het stil. Rutte en Timmermans' opvolger Koenders hebben daar namelijk geen antwoord op omdat zij de hele dag op hun handen zitten.
Nog niet zo heel lang geleden werden kabinetten daadwerkelijk verantwoordelijk gehouden voor hun (wan-) gedrag en werden ze naar huis gestuurd als ze er een enorme puinhoop van maakte. Het is een grof schandaal dat dit nog niet gebeurd is met Rutte II.
Volg Michael op Twitter: @MichaelvdGalien.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten