Ombudsman sloopt ex-staatssecretaris Weekers

Geen categorieokt 30 2014, 14:00
Omdat het kan.
De Nationale Ombudsman heeft geen goed woord over voor Frans Weekers, de ex-staatssecretaris die eerder dit jaar moest aftreden omdat hij er een enorme bende van maakte. Dat bericht het altijd vrolijke Nu.nl:

Weekers wilde onder druk van de Tweede Kamer de Bulgarenfraude hard aanpakken, maar deed dat op zo'n manier dat veel goedwillende ontvangers van toeslagen van de Belastingdienst de dupe werden. Weekers trad om die reden af in een Kamerdebat eind januari van dit jaar. Waarnemend ombudsman Frank van Dooren heeft Weekers' aanpak van de Bulgarenfraude onder de loep genomen en oordeelt hard. ''De ombudsman kan niet anders concluderen dan dat de staatssecretaris deze operatie zwaar heeft onderschat.''

Het voornaamste probleem is dat Weekers besloot dat mensen nog maar één bankrekening mochten gebruiken om toeslagen te ontvangen van de Belastingdienst. Dat was leuk bedacht, maar de Belastingdienst kreeg vervolgens opdracht om ontvangers slechts twee weken de tijd te geven om zich aan te passen. Veertien dagen na de ingangsdatum werden de betalingen aan 177.000 burgers en ondernemers opgeschort. Het zal u niet verrassen dat zij meteen in geldnood kwamen en het opeens knap lastig kregen om zelfs maar te overleven.
De ombudsman concludeert dat het optreden van Weekers 'in strijd met het vereiste van goede organisatie'' was en ''niet behoorlijk'." De goeden zouden slachtoffer zijn geworden van de slechten... en dat alles met dank aan een volstrekt incompetente staatssecretaris die zo'n hoge positie nooit had mogen bekleden.
Het ergste van dit verhaal? Het kabinet zit vol met dit soort clowns. De minister-president incluis.
Volg Michael op Twitter: @MichaelvdGalien.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten