Kabinet wanhoop nabij: lerarentekort aanvullen met studenten voor de klas

Kabinet wanhoop nabij: lerarentekort aanvullen met studenten voor de klas

Het water staat ze aan de lippen daar in Den Haag. Onderwijsministers Slob (CU) en Van Engelshoven (D66) gaan ervoor zorgen dat het toegestaan is om studenten zelfstandig voor de klas te zetten nog voor ze hun pabo diploma binnen hebben. Via de Telegraaf.

In de huidige situatie mogen pabo-studenten alleen onder toezicht van een docent lesgeven. Omdat het tekort van docenten zó erg groot is mogen straks dus ook studenten zonder toezicht gewoon voor de klas staan.

Er zullen ook best wel wat studenten zijn die meer dan capabel zijn om nu al voor de klas te kunnen staan, iedere school met zulke stagiaires mag zich gelukkig prijzen. Het probleem is echter dat dit kabinet er liever voor kiest om het risico op onbekwame figuren voor de klas te vergroten, dan om ervoor te zorgen dat het leraarschap weer aantrekkelijk wordt gemaakt.

Dat zou een kwestie moeten zijn van hogere lonen, minder werkdruk door bureaucratie in te perken en kleinere klassen. In plaats van dus te zorgen dat zoiets, waar al decennia om wordt geschreeuwd, nu eindelijk eens realiteit wordt kiest men voor de goedkope variant.

De enige concrete maatregel die het risico op onbekwaamheid iets moet inperken is dat zo'n student wel eerst een hbo-opleiding moet hebben afgerond en de eerste stage van de (deeltijd) pabo moet hebben gehaald, een hele geruststelling...

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Lees meer