'Kabinetscrisis op komst vanwege vluchtelingencrisis'

Geen categoriejan 23 2016, 14:00
Is het nog vóór de (reguliere) verkiezingen van 2017 gedaan met het kabinet Rutte II? Oplettende commentatoren zien grote scheuren verschijnen die het in 2012 gesloten pact van Mark Rutte en Diederik Samsom wel eens lelijk zouden kunnen opbreken.
In Europa is het momenteel allesbehalve politiek onrustig. In diverse landen staat de boel op scherp vanwege de vluchtelingencrisis, en Nederland is zeker geen uitzondering. In veel landen kunnen de desbetreffende regeringen de boel nog wel sturen. Maar Nederland is een coalitieland, en dit soort grote vraagstukken en acute problemen zouden ons met plakband bij elkaar gehouden regeringspact van VVD en PvdA best wel eens teveel kunnen worden.
In De Volkskrant legt columnist Martin Sommer uit hoe het zit. Want hoeveel vluchtelingen gaat Nederland nu precies opvangen?

"De VVD heeft gezworen dat wij hier geen 93 duizend mensen gaan opvangen. Bij die partij weten ze dat ze in dat geval bij de verkiezingen van voorjaar 2017 zullen worden verpulverd door de PVV. Vandaar dat Halbe Zijlstra voor de kerst in deze krant al een schot voor de boeg gaf, als de aantallen niet voor het eind van het eerste kwartaal drastisch zijn gedaald. Natuurlijk staat ook de PvdA niet te springen om zoveel asielzoekers."

Maar een concrete casus zou een politiek compromis wel eens lelijk kunnen opbreken:

"Maar stel dat er een quotum van 58 duizend zou komen, dan volgt de vraag die Pechtold deze week opwierp: wat gebeurt er als de eerstvolgende die zich meldt een homo is of een gezin uit een hongergebied? Die zal de PvdA nooit de deur wijzen."

En zie daar dan het laatste ingrediënt voor een heuse kabinetscrisis in Nederland. Twee partijen die eigenlijk wel een beetje klaar zijn met elkaar hebben we al langer, maar een relevant en prangend issue waarop beide partijen zich graag willen onderscheiden.. dat is dan de directe aanleiding voor een mogelijke breuk in de monstercoalitie van liberalen en sociaal-democraten die Nederland al sinds 2012 bestuurt.
Martin Sommer zegt voor dit scenario te vrezen, maar de vraag is of Nederland dat ook doet. De PVV staat torenhoog in de peilingen, en staat te popelen om voor het eerst in het bestaan de grootste partij van de Tweede Kamer te worden. Of dat een verbetering is ten opzichte van de huidige situatie, daar zijn de meningen net zo sterk over verdeeld als over de vluchtelingencrisis...
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten