Kamer eist actie van Saoedi-Arabië tegen financiers ISIS

Geen categorienov 18 2015, 13:00
De Tweede Kamer heeft het helemaal gehad met Saoedi-Arabië. Uit onderzoek blijkt namelijk dit land op grote schaal strijders levert aan ISIS én ook nog eens miljoenen dollars over heeft gemaakt aan de kas van de terroristische organisatie. Alleen daardoor zou ISIS in staat zijn om aanslagen te plegen in het Westen en om een enorm gebied te veroveren - en te regen - in het Midden-Oosten.
D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma laat er geen misverstand over bestaan: wat hem betreft is Saoedi-Arabië één van de belangrijkste steunpilaren van het internationale terrorisme:

""Saudi-Arabië heeft twee exportproducten: olie en terreur. De aanslagen in Parijs, maar ook Beiroet en in Irak, worden ergens van betaald. Een deel van die financiering komt uit Saudi-Arabië."

Hij gaat verder:

"We kunnen niet langer wegkijken. De tijd is gekomen om verder te kijken dan onze financiële belangen, we moeten kijken naar bedreigingen van onze veiligheid."

Sjoerdsmas denkbeelden worden gedeeld door Michiel Servaes van de PvdA. Hij wil dat er onderzoek wordt gedaan naar de geldstromen en dat er vervolgens actie wordt ondernomen:

"Die geldstromen zijn moeilijk traceerbaar, maar in deze tijd kan het niet zo zijn dat we er niet achter kunnen komen wie dat geld naar IS stuurt."

Hoewel de Verenigde Naties eerder dit jaar een resolutie aannam om de financiers van ISIS aan te pakken blijkt de internationale organisatie niet in staat om daadwerkelijk iets te doen. De regels om in te grijpen staan dus op papier, maar er wordt weinig tot niets mee gedaan.
Daarom wil VVD'er Han ten Broeke dat Amerika de leiding op zich neemt. Volgens hem beschikken alleen de Amerikanen over de expertise om terreurfinanciering met wortel en tak uit te roeien.
Daar voegt hij echter wel aan toe dat Saoedi-Arabië wel degelijk een "vriend" is: een ongemakkelijke vriend," maar een vriend.

"Saudi-Arabië is een uitermate ongemakkelijke vriend, maar wel een bondgenoot in de strijd tegen de internationale jihad."

Het is opmerkelijk dat D66 tegenwoordiger sterker overkomt als het op terrorisme aankomt dan de VVD. Als je niet beter wist zou je bijna denken dat de VVD zich eerst en vooral laat leiden door oliebelangen. Maar dat zal niet zo zijn toch?
Toch?
Net als D66 vindt het CDA dat er iets moet gebeuren. Christendemocratisch Kamerlid Raymond Knops zegt:

"Saudi-Arabië is een hoofdrolspeler in het Midden-Oosten met ontzettend veel geld. Maar qua strengheid doet het niet onder voor IS. Sterker nog, Saudi-Arabië heeft dit jaar meer mensen onthoofd dan ISIS."

Daarom willen CDA, D66 en de SP dat er wordt ingegrepen: zo moeten Westerse landen onder meer ophouden met het bewapenen van regimes als dat van Saoedi-Arabië. SP'er Van Bommel legt uit:

"Zij zijn in de oorlog in Jemen betrokken bij ernstige mensenrechtenschendingen."

VVD'er Ten Broeke lijkt ondertussen Neerlands grootste fan van Saoedi-Arabië te zijn. Volgens hem is het namelijk gemakkelijk om de Saoedi's van alles en nog wat kwalijk te nemen, "maar we zullen wel moeten blijven samenwerken in het belang van onze veiligheid." Het hoe en waarom is mij een raadsel - Saoedi-Arabië is namelijk één van de grootste exporteurs van terrorisme ter wereld, en daarmee een gezworen vijand van het Westen - maar blijkbaar vindt Ten Broeke olie belangrijker.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten