Kamer neemt eindelijk haar verantwoordelijkheid

Geen categorieaug 11 2011, 8:59
De Tweede Kamer eist antwoorden. De kamerleden keren volgende week zelfs terug van reces om de premier en de minister van financiën te kunnen ondervragen.
Het debat is aangevraagd door de PvdA en D66. Deze partijen worden gesteund door een bonte verzameling van partijen, waaronder de PVV.

Het debat moet gaan over de vraag of premier Rutte zich vorige maand 50 miljard euro heeft verrekend in de presentatie van de resultaten van een eurotop over Griekenland. Ook willen Kamerleden weten waarom het uiteindelijke pakket 215 miljard euro bedraagt in de periode tot 2020, terwijl minister Jan Kees de Jager (Financiën) voor aanvang van de top nog sprak over 88 miljard.

Het moge dan nergens op slaan dat ze ineens moeilijk doen over die 50 miljard euro (we wisten al lang dat de cijfers van Rutte niet klopten; de andere EU-leiders hadden het allemaal over een hoger bedrag), maar het belangrijkste is dat we een debat gaan krijgen over de steun. Wat gaan de Grieken met ons geld doen, wat is de kans dat we het terug krijgen, en om hoeveel geld gaat het nu eigenlijk?
Waarom is dit goed? Niet omdat het de regering van gedachten zal doen veranderen; Rutte en De Jager doen in dit opzicht gewoon wat de rest van de EU, met name Duitsland, wil. Als Merkel straks ineens aankondigt dat Griekenland op de eigen brandblaren kan zitten zal Rutte dat ongetwijfeld steunen en zeggen dat hij dit 'altijd' al vond.
Het is echter wél van belang omdat dit vraagstuk dan weer eens wat meer aandacht krijgt van de media. De oppositiepartijen dwingen de gemiddelde kiezer om na te denken over de EU en over de rol die Brussel speelt. De Unie wordt met de dag machtiger, eist met de dag meer bevoegdheden. Dat is leuk voor de machtshongerige Van Rompuy en kornuiten, maar voor de rest van Europa is het toch allemaal wat minder plezant.
Misschien dat het u dus verrast, maar ik kan dit initiatief van de PvdA en D66 alleen maar toejuichen. De regering moet gedwongen worden om openheid van zaken te geven over de manier waarop de EU functioneert en over hoeveel het grote paneuropese-plan de Nederlandse belastingbetaler nou eigenlijk kost. Alleen zo kan het deel van de samenleving dat niet politiek-geobsedeerd is inzien dat er iets moet veranderen; dat de EU per direct teruggefloten moet worden en dat dit project dat gedoemd is om te mislukken per direct moet worden afgeblazen.
Laat het verzet beginnen!
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten