Kajsa Ollongren: 'voorlopig geen wet tegen nepnieuws op Facebook!'

Geen categoriefeb 23 2019, 16:00
Kajsa Ollongren, de D66-minister van Binnenlandse Zaken, heeft laten weten voorlopig af te willen zien van het reguleren van communicatie via het sociale medium Facebook. Naar aanleiding van ophef over het Cambridge Analytica-incident en mogelijke buitenlandse beïnvloeding van de verkiezingen vanuit Rusland werd er gedebatteerd over het nut en noodzaak om communicatie via het internet verder te reguleren, maar daar ziet Ollongron voorlopig niets in.
De uitspraken komen in dezelfde week als de commissievergadering in de Tweede Kamer 'Desinformatie / digitale inmenging', dat onder meer ging over desinformatie en nepnieuws dat via het internet kan worden verspreid. Tijdens dit overleg waren onder meer Sid Lukkassen en Peter Burger aanwezig. Lukkassen was van mening dat het erg lastig is vast te stellen wat nu precies 'nepnieuws' is en vroeg hij zich af 'wie dan precies gaat vaststellen wanneer een specifieke vorm van communicatie nepnieuws is en wanneer niet?'
Volgens de filosoof is een dergelijke vraag in de eerste plaats 'ook politiek' en waarschuwde hij tijdens de commissievergadering voor 'complexe algoritmes die voortaan bepalen wat nieuwsconsumenten wél en niet zien'. Pieter Burger, docent bij de Universiteit Leiden en tevens een zelfbenoemde 'factchecker', stelde tijdens het overleg in de Tweede Kamer dat de overheid ook andere zaken kan doen om nepnieuws te bestrijden alvorens het al dan niet tot regulering over gaat.
Volgens Burger zou de overheid 'de regionale omroepen moeten versterken' en 'meer moeten investeren in onderzoeksjournalistiek'. Ten slotte voegde hij eraan toe dat het verstandig zou zijn als 'factcheckers' meer steun zouden krijgen. Dit om eventuele twijfelachtige berichten te reviewen. Blijft natuurlijk altijd de vraag wie de factcheckers checkt, maar dat zal vanzelf wel gaan rollen.
Burger was evenmin positief over de organisatie van een publiekscampagne om de bevolking te informeren over het fenomeen.
Dat laatste liet Ollongren in een eerder stadium weten te overwegen. Zo'n publiekscampagne zou tijdens de verkiezingen moeten worden georganiseerd. Maar volgens Burger zou dit het 'wantrouwen kunnen aanwakkeren'. Dat terwijl het vertrouwen in de media in Nederland momenteel nog relatief hoog is. Zeker 'in vergelijking met de Verenigde Staten' voegde hij eraan toe. Volgens NU.nl wil Kajsa Ollongren eerst de techbedrijven zelf initiatieven laten nemen.
Zelfregulering dus.
Daar is niet iedereen even positief over. In tegenstelling tot Ollongren wil Lodewijk Asscher (PvdA) eigenlijk zo snel mogelijk de communicatie via sociale media aan banden leggen: "We moeten onze tanden laten zien, dit gaat over bedrijven met grotere budgetten dan onze rijksoverheid." Op zich niet vreemd, maar of hij ook een voorstander is van diversiteit van ideeën moet dhr. Asscher nog laten zien.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten