LOL! Jacob Rees-Mogg komt met rechtse taalpolitie, wil titellozen aanspreken met 'schildknaap'

LOL! Jacob Rees-Mogg komt met rechtse taalpolitie, wil titellozen aanspreken met 'schildknaap'

Jacob Rees-Mogg, lid van het kabinet van Boris Johnson, publiceert vandaag bijzondere voorstellen. In een poging de interactie in het Lagerhuis te verbeteren stelt hij een aantal taalrichtlijnen voor. Een soort van rechts-conservatieve taalpolitie dus. Personen niet in het bezit van een titel zouden volgens Rees-Mogg moeten de suffix 'esquire' achter hun naam krijgen, oftewel 'schildknaap'.

Rees-Mogg stuurde zijn medewerkers een brief met daarin een aantal eisen wat betreft het gebruik van taal. De nieuwe Leader of the House of Commons heeft een belangrijke rol gekregen in het kabinet van Johsnon en probeert middels taal de gedachten enigszins te sturen. Zo wil hij een einde aan het gebruik van de woorden "hopefully", "very" en "unacceptable" en wil hij dus dat personen zonder titel de suffix 'Esq' achter hun naam krijgen ofwel 'schildknaap'.

Het lijkt wellicht een wat vreemde variant van de linkse taalpolitie zoals we die kennen met genderneutraliteit, maar in de aanwijzingen van Rees-Mogg zit behalve emotionele waarde, zoals bij 'genderneutraal taalgebruik', ook nog iets van waarde in de voorstellen. De teksten kunnen daadwerkelijk beter worden. Zo stelt de Guardian dat het niet alleen gaat om het sturen van het taalgebruik, maar dat het gaat om de algehele werkhouding van zijn ambtenarij:

“CHECK your work.”

Van Rees-Mogg dus geen eisen met betrekking tot aanspreekvormen -gelukkig-, maar richtlijnen waaronder het gebruik van 'imperial measurements' in teksten. Dit is een oude Britse standaard uit de tijd dat de Britten de sterkste zeemacht op aarde bezaten. Stoer hoor!

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties