Kim Jong-un geïrriteerd - Geduld van Noord-Korea voor Amerika raakt op

Kim Jong-un geïrriteerd - Geduld van Noord-Korea voor Amerika raakt op

Het geduld van Noord-Korea, wat betreft de Verenigde Staten, begint op te raken. Dat meldt Pyongyang's Centrale Staatsomroep via Time. De Verenigde Staten zou nog een 'Koude Oorlog-mentaliteit' hebben en eisen te stellen zonder daar iets voor terug te doen.

Een persoonlijk goede verstandhouding tussen de twee leiders zou niet genoeg zijn om het diplomatieke beleid rondom kernwapens op de rit te houden. Noord-Korea vindt dat Amerika maar eens wat meer moet bieden, in plaats van alleen maar ontwapening te eisen.

Het zou, zo zeggen de Noord-Koreanen, een behoorlijke vergissing zijn als de Trump-regering voor het einde van het jaar geen gunstige/acceptabele voorwaarden opstelt voor een nucleaire ontwapeningsdeal. Harde woorden dus vanuit Noord-Korea!

Nou klinkt het allemaal alsof het piepkleine landje maar in het wilde weg en tegen een grootmacht aan het schreeuwen is, en dat is voor een deel ook zo, maar er zit meer achter. De regio zit namelijk in een dead-lock: een muurvaste en explosieve situatie. China houdt er niet van dat Amerika invloed in de regio heeft via bases in Zuid-Korea en Japan. De situatie tussen Noord- en Zuid-Korea en hun historie heeft geen uitleg nodig, maar Zuid-Korea en Japan liggen elkaar (historisch) ook niet. Evenals China en Japan en China en Zuid-Korea. Om diverse zones liggen de landen met elkaar overhoop (Taiwan, Zuid-Chinese Zee en enkele eilanden).

Zou Amerika zich terugtrekken, net zoals in Noord-Syrië, dan vat die regio binnen de kortste keren vlam. Dat zou voor de Amerikanen leiden tot gezichtsverlies én economisch een ramp voor het land zijn. Zij kunnen er dus niet zomaar uit zonder hun bondgenoten in de steek te laten. Maar zou Amerika dat om wat voor reden dan ook wél doen, dan kun je er donder op zeggen dat beide bondgenoten snel de wapens grijpen en elkaar in de haren vliegen.

Het is dus niet zo dat een klein landje met een vette bek een beetje stoer doet tegen een grootmacht, maar meer een landje dat dreigt een domino-effect in de regio te creëren waar diverse 'spelers' in meegezogen worden, die wél een groot effect op Amerika zouden kunnen hebben. Er is dus wel degelijk wat aan de hand, wat het gebruik van een kernwapen overschaduwt.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties