Volkskrant speelt gedachtepolitie: wil niet te kritisch zijn om niet 'verkeerde mensen' in de kaart te spelen

Geen categorieokt 27 2019, 18:00
Pieter Klok, hoofdredacteur van de Volkskrant, schreef een column over de rol van mainstream media. Hij beschouwt deze als scheidsrechter, maar geeft eigenlijk gewoon toe partijdig te zijn.
Naar aanleiding van dat flut onderzoek waaruit blijkt dat Nederland helemaal geen doelwit was van nepnieuws berichten uit het buitenland, is de rol van mainstream media wederom onderwerp van gesprek. Wel werd er onderscheid gemaakt tussen 'mainstream nieuws' (waar, hoe verzin je het, Joop.nl ook onder valt) en 'junknews', waar alu-hoedje websites, GeenStijl, TPO en wij onder zouden vallen. Dat hadden de 'onderzoekers' zonder degelijke onderbouwing gewoon even bepaald. Dit heeft kennelijk bij de Volkskrant ook tot enige introspectie geleid. Althans, zo lijkt het.
Waar Klok eerst nog schrijft over hoe hij zelfkritiek verwelkomd, vliegt dat sentiment drie alinea's later zo het raam uit. Kijk maar, hij zegt:

"Kritiek op instituten als het RIVM, het CPB en het IPCC is ook ingewikkelder geworden. Van nature houden we dergelijke organisaties liefst scherp in de gaten, om te voorkomen dat ze al te makkelijke conclusies trekken of te veel macht krijgen. Maar als je nu kritisch bent, loop je het risico dat je munitie levert aan degenen die liefst helemaal van dergelijke instituten af willen en niemand meer willen vertrouwen, behalve zichzelf."

'We gaan niet te diep in op dit klimaatonderzoek, want anders gaan klimaat-ontkenners er mee aan de haal.' Dat is het niveau van de Volkskrant blijkbaar. Dat is geen informatie-scheidsrechter meer, maar een censuurbureau. Totaal belachelijk.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten