KLABAM! Wéér een aardebeving in Groningen: magnitude 2,5 op Richterschaal

KLABAM! Wéér een aardebeving in Groningen: magnitude 2,5 op Richterschaal

Groningers zijn hele lieve mensen. Ze doorstaan zelfs aardbevingen zodat Amsterdammers en bejaarden in Limburg in met gas verwarmde huizen kunnen wonen. De aardbevingen zijn wel vervelend, maar de Groningers hebben hoop dat de rest van Nederland helpt om de schade te herstellen. Jammer genoeg lukt dat laatste niet.

Vanochtend was het weer raak en werden de "Groningers" nabij de oud-Friese dorpen Loppersum en Wierdum opgeschrikt door een flinke beving van 2,5 op de schaal van Richter. Dat lijkt kattenpis, maar vanwege de geologische omstandigheden nabij het Gronings gasveld is dit een ernstige klapper. De scheuren in de huizen zullen zich in ieder geval niet hebben hersteld tijdens het 'bevinkje'.

Geheel terecht vragen de Noorderlingen zich dan ook af of zij nog steeds onderdeel uitmaken van het Koninkrijk. En die vragen zijn geheel terecht. Blijkbaar werkt het Koninkrijk der Nederlanden namelijk slechts één kant op. Richting Zuid-Holland.

Al meer dan veertig jaar wordt er gas uit de Groningse bodem gehaald. En in al die jaren is er nog nooit één enkele Euro of Gulden gespaard en in een een 'national wealth fund', zoals men dat in Noorwegen kent, gestopt.

Wel is er voor 420 miljard euro aan geld door gejast dankzij de rijkdom die het Groningse gas geheel Nederland bood. Het leek zo mooi, welhaast een sprookje. Het gas en het geld. Het kon nooit op. Maar het einde is nu anno 2019 wel in zicht.

De vraag die rest is, wat doet Nederland met het laatste gas in Groningen? Kiest Nederland voor hetzelfde als de afgelopen decennia? Dat betekent concreet het einde van de Provincie Groningen. Sterker nog, het betekent dat de Nederlandse natiestaat is gestorven. Er is immers geen volk meer dat solidair is richting elkaar. Dan zullen Groningers, Friezen en Drenten zich vanzelf verzamelen en meer autonomie eisen van Den Haag. Die bewegingen zijn nu al gaande. Het enige dat nog mist is verstreken tijd.

En de tijd verstrijkt vanzelf. Zo ook de tijd om belangrijke keuzes te maken. Maar ach, in Groningen blijft het ook na de ontstane leegte van een weggezogen gasveld nog wel even beven. Of er na die welvaart van het gas nog kapitaal is voor de herbouw van Groninger huizen? Dat lijkt de mensen in Amsterdam en Rotterdam niets uit te maken. Ze paraderen op de straten. Voor 'Palestina' voor 'diversiteit' en 'tegen racisme'. Maar nog nooit heb ik één Amsterdamse demonstratie gezien waarin wordt gevraagd om solidariteit en gerechtigheid voor de Groningse bevolking wiens huizen beschadigd zijn opdat de Amsterdammers in warme huizen mogen leven.

Dat mag natuurlijk. De westerlingen moeten zich niet verplicht voelen. Dat zou toch onprettig zijn.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!
Lees meer over:
Groningen Gaswinning Friesland

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties