Klimaatakkoord: '80% kosten industrie komt op bordje huishoudens!'

Geen categoriemrt 13 2019, 15:05
De ramingen van van het Klimaatakkoord zijn bekend! Zojuist de persconferentie plaats in Buitenhof en Laura van Geest van het CPB liet weten dat het waarschijnlijk is dat '80% van de kosten die de industrie maakt om de CO2-reductie te realiseren op het bordje komt van huishoudens'! Lekker dan, maar logisch. Verder is er onzekerheid over de betrouwbaarheid van de ramingen.
Volgens Van Geest is het 'behalen van de CO2-doelstelling niet waarschijnlijk' en zitten er in de ramingen van het CPB 'verschillende aannamen'. Vanwege de onzekerheid van de juistheid van de ramingen over een periode van 11 jaar tijd moeten we het wel allemaal met een korreltje zout nemen. Vooral omdat de keuzes van mensen n.a.v. de maatregelen moeilijk onvoorspelbaar zijn.
Het malus-systeem voor bedrijven waarbij zij een boete krijgen wanneer zij zich niet inzetten voor CO2-reducties is ook nog punt van discussie. De druk die deze maatregel op bedrijven uitoefent zou volgens de PBL-woordvoerder 'voldoende zijn om ze aan het werk te zetten'.
Maar omdat 80% van de kosten die bedrijven maken waarschijnlijk bij de huishoudens terechtkomen, schieten huishoudens er niets niets mee op. Met dat malus-systeem.
Verder gaan tal van doelgroepen er op achteruit door de kosten van de maatregelen. Vooral de lage en middeninkomens worden onevenredig geraakt. Zo zouden sommige groepen zelfs 3% - 4% koopkracht verliezen aldus Van Geest. Mogelijk honderdduizenden Nederlanders.
Volgens NOS kosten de plannen van het Klimaatakkoord zo'n 1,6 tot 1,9 miljard euro per jaar tegen 2030. Maar hoe de jaarlijkse kosten zich daarna ontwikkelen is onduidelijk. Het is de verwachting dat de kosten exponentieel en niet lineair toenemen per jaar na 2030 vanwege de absurde doelstelling van een 95% CO2-reductie. Overigens focussen velen zich op CO2, maar de Klimaatwet zelf spreekt over 'broeikasgassen'.
Verder ontdekten we in de persconferentie foutieve veronderstellingen. Zo denkt het CPB dat de subsidieverdeling tussen bedrijven en burgers, die niet is meegenomen in de analyse, weinig relevant is. Dat terwijl het vermoeden rijst dat bedrijven veel subsidies krijgen terwijl huishouden minder aanspraak hebben.
Maar dat is volgens het CPB geen probleem 'want dit leidt tot lagere prijzen voor de consument'. Dat laatste is natuurlijk wel erg makkelijk. Alsof bedrijven per definitie de prijzen verlagen? Dat doen ze niet. Soms wel natuurlijk, maar ook heel vaak niet. Het ligt er maar net aan in welke context het bedrijf opereert.
De ramingen zitten verder vol met aannamen over 'hoe huishoudens hun gedrag al dan niet zullen wijzigen naar aanleiding van Klimaatbeleid'. Ook dat is onzeker. Mijn onderbuik vertelt mij dat de ramingen niet al te betrouwbaar zijn.
Simpelweg vanwege de enorme complexiteit en onzekerheid. Het zijn ook geen ramingen voor het komende jaar, maar voor over 11 tot 31 jaar! De 700 miljard van de Volkskrant en de 1.000 miljard van Baudet hebben we nog niet ontdekt in de ramingen. Daarover later meer.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten