'Klimaatkoploper-ambitie' is wassen neus! Vooroplopen met 'duurzame innovatie' naait de eigen burger!

'Klimaatkoploper-ambitie' is wassen neus! Vooroplopen met 'duurzame innovatie' naait de eigen burger!

Syp Wynia zette een aantal optimistische uitspraken van Nederlandse politici over klimaatmaatregelen op een rijtje. Het lijkt wel of er een soort nieuwe 'VOC van Duurzame Innovatie' wordt opgericht, waar Nederlanders nu bij aan de wieg staan. Klinkklare onzin natuurlijk!

De apocalyptische verhalen over hoe we, als we niets doen, Amsterdam verliezen aan de zee en zomervakantie kunnen houden in januari, blijken het toch niet zo goed te doen bij de Nederlander. Diverse politici zetten daarom in op een andere koers, die van 'geloof en vertrouwen in kansen'.

Hierdoor zie je linkse politici met een geveinsd optimisme praten over hoe klimaatmaatregelen zorgt voor innovaties, die leiden tot concrete duurzame producten die 'we' straks aan heel de wereld kunnen verkopen. Klink natuurlijk geweldig maar er zitten flink wat addertjes onder het gras, nog los van de huidige voorstellen die sowieso niet tot innovatie gaan leiden (zoals CO2 in de zeebodem proppen en het aardgasverbod).

Een Nederland dat voorop loopt in noem eens wat, warmtepompen, betekent concreet dat Warmtepomp B.V. z'n producten met overheidssteun kon slijten aan het Nederlandse volk. Gewoon door de overheid de alternatieven (zoals gas-gerelateerd) uit de markt te prijzen, want 'slecht voor het milieu'. Toppie! Nu kan Warmtepomp B.V. binnen de kortste keren met een flink kapitaal op zak, groeien naar de Europese markt en zelfs vervuilende landen als China en de VS. Gefeliciteerd, nu is er een multinational die z'n hoofdkantoor in Amsterdam heeft ingeruild voor een brievenbusfirma, want wat houdt ze tegen? Inderdaad, niets! Wat bent u een bofkont dat u daar aan mee heeft mogen werken door zo'n pomp aan te schaffen!

En dat is nog in het meest optimistische scenario waar 'Nederland' voorop loopt en blijft lopen in deze 'klimaat wapenwedloop'. Want waar diezelfde linkse klimaatdrammers zo lijp doen met een halfbakken nationalistisch sentiment gericht op economisch optimisme, schreeuwen ze moord en brand als een land als China de markt bespeelt door via staat gefinancierde bedrijven marktleider te willen worden. Denk aan Ali Baba of Huawei. Hoe groot schatten dit soort figuren de kans dat Nederlandse innovatie niet direct gekopieerd, verbeterd en massa geproduceerd gaat worden?

Ja, 'da's dan wel weer goed voor het klimaat', zullen ze dan zeggen met hun zelfvoldane kop, terwijl u nog met een lening voor een verouderde kut warmtepomp zit en Chinezen hier inmiddels scholen komen bouwen voor missiewerk.

Een grappenmaker als Rob Jetten 'gelooft' zelfs in 'groene banen', maar specificeert deze natuurlijk niet. Dat komt gewoon neer op windmolen- en warmtepomp-reparateur namelijk. Het lijkt wel een Chinese ambtenaar die de arbeiders van Foxconn probeert te inspireren, vlak voor de komst van Apple. Die kregen ook allemaal een baan, maakten Apple groot en ontvingen een sociaal vangnet in de vorm van een letterlijk vangnet, zodat ze niet zouden overlijden bij hun zelfmoordpoging.

Nu zal dat laatste niet gebeuren, laten we niet overdrijven. Maar al waren die condities wel oké, dan nog zal het geen fatsoenlijk werk zijn, want innovatie betekent ook betere kwaliteit. Als een auto eindeloos meegaat zonder kuren, neemt het aantal monteurs ook gewoon af. Al dat optimisme is niets anders dan een wassen neus.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Lees meer