Klimaatmeisje Greta Thunberg gaat heel jaar spijbelen voor klimaat

Geen categoriejun 01 2019, 11:00
Haar moment of fame was niet genoeg. Greta Thunberg, het 16-jarige Zweedse 'klimaatmeisje', gaat nu een heel jaar spijbelen om zich volledig in te kunnen zetten voor het klimaat. We gaan haar waarschijnlijk dus vaker zien.
In september reist ze af naar de Verenigde Staten, New York. Daar wil ze deel gaan nemen aan de klimaattop. In december zal ze afreizen naar Santiago voor een wereldklimaatconferentie. Beide steden liggen nogal een eind van Zweden vandaan en uit eigen overtuiging zal ze niet gaan vliegen. Dat betekent dus dat ze waarschijnlijk weken onderweg is en ze in de tussentijd van de radar zal verdwijnen. Op zich goed nieuws dus.
Ze wordt natuurlijk nog steeds gezien als het meisje dat scholieren overal ter wereld heeft geïnspireerd om te gaan spijbelen en te gaan protesteren tegen overheden vanwege klimaatbeleid. Dat was natuurlijk een hartstikke groot succes waar allerlei overheden tot inkeer zijn gekomen en iedereen daarna lekker bij de McDonalds kon zitten bunkeren.
En juist door haar leeftijd wekt ze ook ontzettende irritatie op. Links ziet haar als een verstandige jonge vrouw die haar leeftijdsgenoten snel is ontstegen, terwijl rechts haar eerder ziet als een emotionele marionet: een tranentrekker die klimaatpropaganda erin weet te rammen bij de jeugd, die nog nooit een IPCC-rapport heeft doorgelezen.
In Amerika zal ze wel hartelijk ontvangen worden. Dat wordt tandenknarsen als types als Oprah haar in de uitzending krijgen, al bestaat de kans natuurlijk dat Trump er ook even een rauwe tweet uit gooit.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten