Twee ton door de plee! Amsterdam wilde lucht zuiveren met 'Citytrees', blijkt niet te werken!

Geen categoriejun 01 2019, 12:00
Gemeente Amsterdam heeft zich (wéér) in de voet geschoten door flink wat geld over de balk te hebben gesmeten voor iets dat niet werkt. Ruim twee ton door de plee voor wat 'Citytrees', bemoste muren, die de lucht in de stad zouden moeten zuiveren. Oeps! Via NU.nl.
Nog voor er ook maar een Citytree werd geplaatst, wees onderzoek al uit dat de effectiviteit voor dergelijke bemoste muren, zéér gering was. De 16m² grote muren vol met mos, zouden evenveel lucht moeten zuiveren als 275 bomen. Het doel was om de verschoning van lucht met zo'n 10 tot 20 procent te bevorderen. Dat werd niet gehaald. Sterker nog, zelfs met het dubbele aantal Citytrees komt men nog steeds niet in de buurt van dat percentage!
Een hoogleraar luchtkwaliteit van de Wageningen University and Research (WUR) gaf al aan dat dit een belabberd plan was. Ook een andere hoogleraar was zeer negatief en zei zelfs dat Citytrees een 'afleidingsmanoeuvre' zijn. In de zin van dat het lijkt alsof het wat doet en de gemeente daadkrachtig lijkt, maar er eigenlijk niets van terechtkomt en het gewoon een wassen neus betreft.
En zelfs als marketingsymbool deed het z'n werk niet. Het mos werd na verloop van tijd dor en bruin, waardoor de gemeente er schermen voor ging hangen om de bruine meuk aan het zicht te onttrekken. Wat een grap! En hebben ze dan nu hun lesje geleerd? Natuurlijk niet!
De gemeente gaat nu onderzoeken of er bomen kunnen worden geplaatst op de plek van de Citytrees. Als ze nu maar niet 275 bomen per Citytree gaan proberen te plaatsen... Daar zie ik ze namelijk óók wel weer voor aan.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten