Kosten en baten Brits terugtreden uit EU onduidelijk

Geen categoriemei 20 2013, 15:14
Grote Britse bedrijven waarschuwen dat als het land zich uit de Europese Unie terugtrekt, dat tot 108 miljard euro per jaar zou kunnen kosten. Maar wat levert het op?
De bazen van een aantal Britse topbedrijven, waaronder de bank Lloyds, telecomgigant BT en de boekhouders van Deloitte, schijven vandaag in The Independent dat het Britse lidmaatschap van de Europese Unie tussen de 36 en 108 miljard euro per jaar oplevert. Nogal een ruime schatting. Toch weten de topmannen zeker dat "de voordelen van lidmaatschap opwegen tegen de kosten."
Wat zijn die kosten? In de eerste plaats 9,5 miljard euro. Dat is wat de Britse belastingbetaler elk jaar aan Europa overmaakt. Daar krijgen ze iets meer dan 3 miljard euro aan landbouwsubsidies van terug. Maar de werkelijke kosten voor de gemiddelde Brit zijn lastiger in te schatten. Zo maakt het Europese landbouwbeleid, bestaande uit subsidies, importheffingen en regelgeving, voedsel een stuk duurder. Europees energiebeleid, dat vooral is gericht op het zogenaamd duurzamer maken van de energievoorziening, leidt tot een hogere elektriciteitsrekening. Financiële regelgeving heeft het bankieren duurder gemaakt. Die kosten worden afgewenteld op de klant.
Michael wees er eerder vandaag al op dat het niet de Britse gezinnen zijn, die dankzij Europa twee keer zoveel voor melk betalen die buiten de Europese Unie wordt geproduceerd, noch de Britse vissermannen, die door Europese quota's nauwelijks meer geld kunnen verdienen, noch freelancers en flexwerkers die het, als het aan Brussel ligt, een stuk moeilijker aan de bak zullen komen, die een Brits terugtreden uit de unie vrezen. Het zijn de grote jongens die belang hebben bij de Europese eenwording.
Zo pleiten de directeuren niet voor minder, maar meer Europa. "We zouden de interne markt moeten versterken om ook digitale dienstverlening, energie, transport en telecommunicatie te omvatten." Dat zou jaarlijks nog eens bijna 130 miljard euro aan de Britse economie toevoegen.
Meer vrijhandel dus, dat is prima. En dat is precies wat de Britse eurosceptici willen: Europa als vrijhandelszone, zonder de betuttelende regelgeving uit Brussel en zonder de subsidiëring van arme landen aan de Middellandse Zee.
Dat is ook precies wat premier David Cameron probeert te bewerkstelligen: hij wilt het Verenigd Koninkrijk in de Europese Unie houden, maar dan op voorwaarde dat het zich van verdere integratie op politiek gebied kan onttrekken. Wat hebben de grote bedrijven daar op tegen?
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten