Kranten vegen de vloer aan met Weekers

Geen categoriemei 11 2013, 12:44
Is het einde van de politieke carriere van Frans Weekers in zicht?
Twee kranten hebben vandaag keihard uitgehaald naar staatssecretaris Frans Weekers, die niets zegt te hebben geweten over de massale fraude van Bulgaren in Nederland, terwijl de ene na de ambtenaar naar voren treedt om te zeggen dat hij Weekers er wel degelijk over had geïnformeerd.
Het eerste voorbeeld van vandaag: een column van Bas Heijne in het NRC Handelsblad. Die schrijft:

"Deze week liet het kabinet weten 'het volste vertrouwen' in staatssecretaris Frans Weekers te hebben. Niet zo verstandig, want velen van ons hebben al afscheid van hem genomen. Als hij wel op de hoogte was, dan liegt hij. Wist hij het niet, dan is hij opnieuw ziende blind geweest. Per dag lijkt Weekers meer op de blije echtgenoot die er als enige in het dorp niet van op de hoogte is dat zijn vrouw het al jaren met de bakker doet - zielig voor hem, maar je ontzag voor de man wordt er niet groter op."

En dat is nog maar het begin. Heijne gaat (even verder in zijn column) verder:

"Volgens de laatste berkekeningen heeft de Nederlandse staat nog 1,2 miljard euro aan vorderingen uitstaan. Daar kun je best wel een paar controleurs voor in dienst nemen. Een staatssecretaris die in een tijd van crisis steeds bezig met uitleggen dat hij van niets wist, functioneert niet. Hij moet aftreden."

Belangrijk is ook dat hij zijn pijlen niet alleen richt op Weekers, maar op de algehele politieke cultuur in Den Haag. Wat je hier hebt, schrijft Heijne, is "geen zelfverrijking, maar een sluipend soort politieke verwording, waarin de verantwoordelijkheid steeds wordt doorgeschoven, waarbij harde woorden nooit gevolgen krijgen, waarin alle pijnlijke zaken uiteindelijk te ruste worden gelegd in commissies en rapporten." In die cultuur word belooft men steeds "beterschap," om vervolgens blij door te gaan met het maken van gigantische fouten.
Weekers is een exponent, een product, van die vreselijke politieke cultuur, niet de oorzaak ervan. Misschien is dat nog wel het ergste.
Vervolgens wordt in het Algemeen Dagblad een VVD-Kamerlid geciteerd die Weekers ook maar even aanpak. Ik citeer uit de krant:

"In de fractie en binnen onze partij klinken meer en meer stemmen dat Weekers momenteel wel een erge brokkenpiloot is".

Dat moet natuurlijk het einde van Weekers zijn. Als je eigen partij dit over je zegt kun je maar één ding doen: je koffers pakken en op zoek gaan naar een nieuwe baan. Aangezien de man staatssecretaris is geweest zal het niet al te lastig zijn om aan een nieuwe carriere te beginnen.
Kamerlid Pieter Omtzigt, die erg voorzichtig is met het indienen van moties van wantrouwen, weigert dit keer een dergelijke motie uit te sluiten:

"Ik mis nog steeds een overzicht met gedetailleerde informatie over alle fraudezaken. Ik wil weten wat er precies gebeurd is. Ik ga daar dinsdag opnieuw naar vragen. Duidelijk is dat Weekers met een heel goed verhaal moet komen om ons te overtuigen."

En, oh ja, ook legt het AD even fijntjes uit dat als de PvdA akkoord gaat met de strafbaarstelling van illegaliteit, de sociaaldemocraten Weekers waarschijnlijk zullen laten vallen.
Wie Weekers dan nog echt, gepassioneerd steunen, vraagt u? Nou, volgens mij blijft alleen premier Rutte nog over. De rest van de samenleving heeft al lang en breed door dat Weekers niet goed genoeg is om in het kabinet te zitten. Jammer voor hem, het zal een prima vent zijn, maar als je je verantwoordelijkheden niet aan kan moet je op zoek naar een andere baan. Dat moeten u en ik, en mijnheer de staatssecretaris dus ook.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten