Laffe PvdA vlucht weg voor zichzelf: doet in veertig gemeenten met andere naam mee aan de verkiezingen

Geen categoriefeb 10 2018, 11:00
De PvdA heeft door dat de partij een enorm zwak merk is. Dat klinkt door tot de kieslijsten bij de gemeenteraadsverkiezingen van volgende maand. Daar durft de PvdA in zo'n 40 gemeenten - meer dan 10 procent van alle gemeenten - niet eens onder de eigen naam mee te doen. Men kiest voor PRO6 (Cranendonck), Soc!aal L!nks (Dantumadiel), of Samen Verder (Beesel).
Lodewijk Asscher denkt nog altijd dat zijn partij als een feniks uit de as kan herrijzen bij de komende gemeenteraadsverkiezingen. Het gaat landelijk nog steeds niet je van het in de peilingen, dus de kans daarop lijkt buitengewoon klein.
Daarom hebben zijn lokale vertegenwoordigers een wanhoopsdaad gepleegd: als de PvdA niet naar hen komt, dan doen ze het wel zonder de PvdA. Of Althans: zonder dat besmette etiketje van die besmette politieke partij. In heel het land ontstaan er nu 'linkse samenwerkingsverbanden' en 'hernoemingen'. Alles om te zorgen dat de PvdA maar niet als PvdA op het stembiljet hoeft te staan op 21 maart:

"Steeds vaker vermijden plaatselijke PvdA'ers de naam van hun partij, en presenteren ze zich als PRO6 (Cranendonck), Soc!aal L!nks (Dantumadiel), of Samen Verder (Beesel): producten van lokale linkse samenwerking.

Een deel van de PvdA-afdelingen worstelt, zo blijkt uit een rondgang van Trouw. Het vinden van lokale kandidaten is een flinke kluif, al geldt dat voor meer partijen. Daarnaast hebben ook andere linkse partijen in overwegend rechtse of christelijk-conservatieve gemeenten een probleem: als losse eenmansfracties slaan ze nauwelijks een deuk in een pakje boter. De PvdA kampt daarnaast met een derde plaag: het negatieve imago van het vorige kabinet bij haar eigen achterban."

Een telbeurt van de Telegraaf wijst uit dat het om wel veertig gemeenten gaat waar de PvdA niet meer als PvdA een kandidatenlijst heeft ingeleverd. Een flinke middelvinger naar de landelijke partijtop dus. En vermoedelijk een voorteken voor dat wat voor de sociaal-democraten komen gaat bij de aanstaande gemeenteraadsverkiezingen: opnieuw een bloedneus geslagen door de kiezer. De zoveelste op rij, bij de gemeenteraadsverkiezingen. Waarmee het einde van de PvdA nu toch echt in zicht lijkt te komen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten