Lastig! Verdeling EU-topbanen bereikt impasse

Geen categoriejun 23 2019, 21:00
Gaat Frans Timmermans voor een zetel in het Europees Parlement of kiest hij toch voor de Commissiezetel? Timmerfrans en de Nederlandse regering zitten met de handen in het haar, wát een drama!
Bijna was er helemaal geen sprake geweest van een probleem. Als leiders van EU-lidstaten en het Europees Parlement gewoon even Europees Commissaris Timmermans als Commissievoorzitter hadden gekozen, zat Nederland in z'n sas. Jammer dan! Dat gebeurde namelijk niet.
Elke lidstaat heeft recht op een Commissaris. Als Timmermans Commissievoorzitter zou worden, kan hij niet langer Commissaris blijven. Om een nieuwe Commissaris te installeren en 'ons Fransje' daarmee zou vervangen, kost ongeveer een miljoen euro. Jean-Claude Juncker meent dat het volk daar niet zo blij mee zou zijn (joh!). Rutte is het daar mee eens, maar dit zou wel betekenen dat er vier maanden niemand op die positie zou komen. Dan komt Rutte dus vier maanden zonder 'ogen en oren' in de Commissie te zitten.
En nu het probleem voor Rutte, namelijk: wat als de impasse niet doorbroken wordt en het langer dan vier maanden duurt? Dan is het ineens minder aantrekkelijk om zo lang 'blind' te zijn. Ook Timmermans is niet zeker van zijn opties. Blijft hij tijdelijk zitten in de Commissie, of kiest hij voor het parlement en zit hij verder van 'het machtsvuur'? Dan loopt hij het risico gepasseerd te worden en heeft hij niets meer.
Wat een duivelse dilemma's. Niet echt natuurlijk want Timmermans heeft helemaal niet zoveel kans als Spitzenkandidat, maar dat toegeven betekent direct verlies. Dus aanschouwen we het circus nog even en pakken er wat popcorn bij.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten