Leider Al Qaeda in Jemen uitgeschakeld door Amerikanen

Geen categoriejun 16 2015, 10:05
Al-Wuhayshi werd afgelopen vrijdag gedood bij een drone-aanval van het Amerikaanse leger.
De Jemenitische tak van Al Qaeda heeft toegegeven dat diens leider, Nasir al-Wuhayshi, afgelopen vrijdag om het leven is gekomen bij een drone-aanval van Amerika. Er verschenen al verschillende berichten over deze geslaagde actie van de Amerikanen in bepaalde media, maar nu heeft de terroristische groepering het dus zelf ook toegegeven.
De dood van Al-Wuhayshi wordt gezien als een flinke klap voor Al Qaeda. Hij was namelijk ooit een vertrouwde medewerker van Osama bin Laden. Ook had hij behoorlijk veel macht en invloed.
Nu dus niet meer.
Hoewel president Obama vaak gebruik maakt van dit soort drone-aanvallen waarbij bepaalde terroristische kopstukken worden uitgeschakeld zeggen critici dat deze strategie niet afdoende is. Volgens hen moet er een grootschalige campagne worden opgezet waarbij er niet één of twee leiders worden geëlimineerd, maar hele terroristische groeperingen. De redenering hierachter is dat het veel te gemakkelijk is voor terroristische organisaties om gevallen leiders te vervangen, zoals enkele jaren geleden zelfs gebeurde met de bekendste terrorist van allemaal, Osama bin Laden zelf. Toen hij uitgeschakeld werd volgende Ayman al-Zawahiri hem onmiddellijk op.
Hetzelfde lijkt nu te gebeuren met Al-Wuhayshi. De tweede man van Al Qaeda in Jemen, Qasm al-Rimi, is namelijk al benoemd tot de nieuwe leider. Het is daardoor nog maar de vraag of er veel verandert.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten