Lekker cashen! Google krijgt wellicht 9 miljard euro boete van de EU

Lekker cashen! Google krijgt wellicht 9 miljard euro boete van de EU

De Europese Commissie is een van die EU-organen die nog wel eens wat streken uit weet te halen op het wereldtoneel, zoals Microsoft door midden hakken. Nu is Google wéér aan de beurt. Dit keer om het Android-systeem. Via AD.nl.

Google had een recordboete op haar naam staan sinds vorig jaar toen de Europese Commissie 2,42 miljard euro boete oplegde. Dit was vanwege het praktische monopolie op zoekresultaten waardoor Google Shopping voor zou worden getrokken.

De nieuwe boete die gaat over misbruik van het Android besturingssysteem voor smartphones, zou in theorie kunnen oplopen tot 9 miljard euro. Er is namelijk een maximum gekoppeld aan de boete die de EU op kan leggen en dat is 10 procent van de jaaromzet.

Dat het gebruik van Android met allerlei vooraf geïnstalleerde apps als misbruik wordt gezien, kan voor Google geen verrassing zijn. Microsoft onderging eenzelfde soort situatie met haar Windows besturingssysteem, voornamelijk omdat daar de webbrowser Internet Explorer 'voorrang' kreeg waardoor andere bedrijven werden benadeeld.

In alle waarschijnlijkheid zal het wel wat minder gaan worden omdat dit maximum bijna nooit wordt gehaald. Toch strijkt dit een aantal grote spelers flink tegen de haren in, waaronder de Verenigde Staten zelf die met haar handelsoorlog deze actie ook als een 'zet' van de EU zal gaan zien.

Trump zou dus wel eens met een flinke 'tegenaanval' kunnen komen als de boete in zijn ogen onterecht is of onredelijk hoog uit zal vallen. Morgen weten we in ieder geval of er een boete (en hoe hoog die boete) zal zijn.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties