Lekker hoor: verboden pesticide in Nederlandse eieren aangetroffen

Lekker hoor: verboden pesticide in Nederlandse eieren aangetroffen

Het gaat om het verboden middel Fipronil.

De Telegraaf schrijft vandaag dat de eieren van vier pluimveebedrijven inmiddels worden tegengehouden. Ze mogen dus niet meer verkocht worden. De reden: het gebruik van een verboden pesticide, Fipronil.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) gaat uitpluizen welke bedrijven gebruik maken van dit chemische goedje. Dat werd vandaag bekend gemaakt door de kwaliteitsdienst. De bedrijven waar het in eerste instantie om gaat moeten hun eieren terugroepen. Dat lijkt me een lastige klus, gezien de korte doorlooptijd van eieren. Het is een vers product dus het kan zomaar zijn dat al die eieren allang in appeltaarten, cakes, of gewoon in je eigen pan als gebakken eitje zijn beland.

Een woordvoerder zegt dat het 'nog moet blijken' waar de eieren zijn gebleven. In een wereld waar alles, maar dan ook echt alles gedocumenteerd moet worden, van voer tot klant, lijkt het me niet zo moeilijk om te achterhalen waar die eieren dan gebleven zijn. Maar het zal wel.

Ook zou het stofje 'geen direct gevaar' voor de volksgezondheid kunnen opleveren. Ach, welnee, natuurlijk niet! De WHO (World Health Organisation) heeft het middel ingedeeld in de categorie 'matig toxisch'. Blootstelling aan Fipronil kan alleen maar je lever, nieren of schildklier aantasten. Who cares!

Fipronil kan in eieren terechtkomen door het gebruik van het middel in de bestrijding van bloedluizen. Dit is een luis die veel voorkomt bij kippen, waardoor de kip minder eieren legt. Het is te hopen dat het echt meevalt met de schade voor onze gezondheid.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Lees meer