Lekker hypocriet: Boekestijn steunde hetze tegen Omtzigt (CDA), maar slavendrijvende Moorlag (PvdA) mag blijven

Geen categoriejan 03 2018, 18:00
Een schoolvoorbeeld van meten met dubbele maten.
Die arme Arend Jan Boekestijn toch. Enkele weken terug schreef ik al hoezeer ik te doen heb met de man die ik ooit bewonderde, maar die inmiddels alles wat bewonderenswaardig aan hem was, kwijt is. Ooit stond hij voor het mooie rechtse VVD-geluid dat je - uitsluitend - in hun verkiezingsprogramma's kon terugvinden. Tegenwoordig is hij - saillant genoeg juist nu hij geen VVD'er meer is - echter net zo principeloos, en ronduit hypocriet bezig als de rest van die bende waar hij uit deel van uitmaakte. Doodzonde.
Enkele maanden geleden, toen het schandaal rondom CDA-pitbull Pieter Omtzigt - dat uiteindelijk vrijwel geheel uit de duimen van de redacteuren van het NRC bleek te zijn gezogen - oplaaide, was Boekestijn heel resoluut. Hoewel hij beweerde de CDA'er te waarderen, was zijn oordeel duidelijk: "Omtzigt moet aftreden voor het souffleren van een getuige." waren zijn woorden. Die uitspraak was op het moment dat hij die deed al bijzonder overdreven: zelfs áls het NRC-verhaal al had geklopt, had Omtzigt nog niets gedaan wat een aftreden zou rechtvaardigen. Maar het verhaal bleek dus van geen kanten te kloppen, waardoor je toch op zijn minst zou verwachten dat Boekestijn zijn uitspraak zou terugnemen. Want hoewel die hetze niet uit zijn koker kwam, had zo'n klein excuus hem wel gesierd.
Het minste wat je echter kunt doen na zoiets, is consequent zijn in je doen en laten. Kritisch zijn richting Kamerleden soit, maar dan geldt ook wel: gelijke monniken, gelijke kappen. En daar gaat het vandaag dus stevig fout bij Boekestijn's reactie op de Dit is de Dag-stelling. Die luidt als volgt: "PVDA Kamerlid Moorlag dient zijn zetel te behouden". U weet wel: die PvdA'er die met zijn sociale werkplaats talloze arbeidsgehandicapten uitbuitte, onder andere door hen veel te weinig te betalen. Dat is natuurlijk al een daad die een Kamerlid absoluut niet siert, en dus genoeg zou moeten zijn om de zetel in te leveren - wat meneer overigens weigert. En ook Boekestijn vindt - verrassing! - dat Moorlag best op zijn plekje mag blijven zitten, meldt hij in een video op Twitter:
De argumenten die hij daarvoor aanvoert raken kant noch wal: zo is zijn tweede 'argument' tegen aftreding dat de PvdA wist van de schijnconstructie en deze goedkeurde. Oké. Dus..? Maakt dat het opeens tot een prima zaak? Het enige wat dat bewijst, is dat de kop van Moorlag niet de enige is die zou moeten rollen bij de arbeidersuitbuiterspartij. Los daarvan valt dit simpelweg niet te rijmen met zijn eerdere opvattingen over Omtzigt: óf je vindt dat Kamerleden echt om het minste of geringste de laan uit gestuurd moeten kunnen worden, of alleen voor stevigere misstappen. In geen van die gevallen zou je echter hebben dat Omtzigt - wiens vermeende fout toch echt van een minder kaliber was dan die van Moorlag - wél weg moet, en Moorlag niet. Blijft er dus maar één optie over: Boekestijn speelt, vele jaren na zijn vertrek, het twee-maten politieke spelletje van de VVD nog als de beste mee.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten