Oud-VVD’er Boekestijn gaat totaal door het lint: ‘FvD-leden moeten muiten tegen Baudet!’

Ach Arend Jan, wat is dit toch eeuwig zonde.

Er was een tijd dat ik aardig wat respect had voor Arend Jan Boekestijn. Als één van de weinigen binnen de VVD stond hij een echt liberale koers voor, iets wat je tegenwoordig onder Mark Rutte – die zijn eigen moeder nog zou verkopen om zijn kantoor in het Torentje te houden – je niet meer kunt voorstellen.

Helaas is ook deze VVD-coryfee langzaam maar zeker op het pad terechtgekomen dat zijn oud-partijgenoten ook en masse volgen, en dat heeft alles met de bizar sterke én snelle opkomst van Forum voor Democratie te maken. 22 september 2016: dat was de dag waarop Forum voor Democratie – tot die tijd een denktank, ook pas opgericht in 2015 – officieel als politieke partij werd opgezet. Die partij werd al snel een fractie met twee zetels na de Tweede Kamerverkiezingen van maart, en sindsdien zijn Baudet en Hiddema niet te stoppen in de peilingen. Wat dat betreft start Boekestijn zijn nieuwe stuk dan ook met een correcte analyse:

“De opmars van de nieuwe politieke partij Forum voor Democratie zet zich voort. Het was al vreselijk knap dat de partij twee zetels in de Tweede Kamer wist te veroveren maar inmiddels telt de partij in de laatste polls evenveel zetels als het CDA. Veertien zetels!”

Maak echter niet de vergissing te denken dat de oud-VVD’er hier zijn bewondering voor Baudet uitspreekt. Hoewel die bewondering terecht zou zijn, slaat het artikel al meteen om qua toon in de volgende alinea’s. Het komt erop neer dat Boekestijn zich afvraagt hoezo Baudet het voor elkaar krijgt om zoveel ‘onzin’ uit te kramen, en vooral hoe zijn achterban dat allemaal slikt.

Hierbij richt hij zich voornamelijk op de afkeer van Baudet voor de Europese Unie. Als overtuigd eurofiel heeft Boekestijn uiteraard een heel andere lezing op dat gebied, wat natuurlijk mag: zonder meningsverschillen geen debat. Helaas vergeet hij dat laatste punt finaal, en vindt hij deze ene mening zó afgrijselijk dat het – aldus hem dan – tijd is “dat Baudets achterban gaat muiten”. Dat FvD misschien juíst zo populair is vanwege dat soort standpunten, gaat hem natuurlijk totaal voorbij.

Eigenlijk is het gewoon triest. Dit hele betoog – als je het überhaupt zo kunt noemen – raakt kan noch wal, iets wat niet het geval zou moeten zijn bij zo’n ervaren en toch nog steeds gewaardeerde columnist. Ik geloof met alle plezier van de wereld dat hij nog steeds veel in zich heeft, maar die ‘zware obsessie Thierry Baudet’ – zoals mijn collega Michael van der Galien het al eens terecht noemde – begint zijn geloofwaardigheid ernstig aan te tasten.

Je bent allang geen Kamerlid meer voor de VVD, Arend Jan. Doe jezelf dan ook een plezier, en houd op met deze sneue pogingen om de belangen van je voormalige partij te behartigen.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

52 reacties

  1. Henk-Jansen

   Het feit dat je Fox news aanhaalt maakt je al volstrekt belachelijk.

   1. Code134

    Ritter voert Breitbart, Brabosh, Opiniez en Fox op als zogenaamd betrouwbare bronnen. Hij lijkt niet te beseffen zich hier volledig belachelijk mee te maken.

    1. Vit

     Als de helft er van waar is, dan is het nog erg, buiten dat zijn bronnen die niet welgevallig zijn per definitie onbetrouwbaar voor links gespuis.

     1. denk eens na

      Duidelijk geval nep nieuws van beide zijde.

    2. Bloem

     Zegt hij die zijn gal spuit op een forum dat hij net zo veracht als Fox en Breitbart

     1. Zout

      Error Code 134 c.s. laten duidelijk zien wat hun tactiek is: De bron in twijfel trekken zodat je in elk geval de inhoud kunt omzeilen. Dat lijkt slim maar is uiteraard doorzichtig en trollerig.

    3. buitenbeentje

     Useful idiots geloven liever CNN, New York times, NRC, Volkskrant, NOS. Want die zijn zooooo betrouwbaar. Stel je eens voor dat je je breed zou oriënteren en dan zelf een mening zou vormen. Veel te “moeluk” voor de Dopper kongsi.

   2. trampoline

    In dit geval gaf Fox News de directe uitzending van het statement van Trump, zonder enig commentaar. Ik heb zitten kijken.
    Ik zie niet in wat daar mee mis kan zijn; je hebt dus absoluut niet gezien wat het is.
    En daarmee maak je jezelf volstrekt belachelijk met je commentaar.

 1. trampoline

  Waarom zou ik moeten muiten tegen iemand met wie ik het volstrekt eens ben?

  Ik zou de VVD stemmers willen oproepen om te muiten tegen het beleid van de VVD met rubberen Pinocchio aan het roer.

 2. Duckday

  Misschien kan deze euro file nog even vermelden Wat de EU en EURO ons nu voor voordeel welvaart werkgelegenheid ons nu gebracht heeft voor de NORMALE man vrouw in Nederland Sinds de VVD aan het bewind is stijgen de zorgkosten energie belastingen tot ongekende hoogde je kunt het nog niet zo gek noemen maar overals komt er extra belasting op om Brussel maar zoet te houden Rijken worden rijker en de armen worden nog armer Voedselbanken vieren hoogtij Schuldsanering kan het niet meer bolwerken Dank zei dit onbekwame ja knikkers kabinet onder leiding van rubberen jozef

  1. denk eens na

   5 sterren.

 3. Rechtsaf

  Boekestijn? Een vertegenwoordiger van de reeds overleden oude politiek. De zieligerd is de weg kwijt. En terecht want de VVD gaat van het politieke speelveld verdwijnen, FVD gaat winnen, kant en klaar!

  1. Guus Geluk

   Thierry-fan Zout (= Baaz) heeft weer een nieuwe alias.

   1. Top

    ?

 4. trampoline

  Ik vermoed dat de gestage groei van de FvD het kartel en dus ook de VVD problemen begint te geven. En met name omdat de achterban het wel degelijk met Baudet eens is m.b.t. de EU en de €.
  In het partijprogramma van de FvD staat overigens alleen dat Baudet een referendum wil over de EU en de € maar die weg wordt inmiddels met spoed door het partijkartel afgesloten. Tja, dan blijft alleen de afwijzing van de EU en € over; eigen schuld van het kartel zou ik zo zeggen.

  Nou zit ik er absoluut niet mee wat Boekestijn of andere kartel-leden zegt. Ik vind wat ik vind en handel daarnaar.

  1. Rechtsaf

   Daarom ben ik ook lid geworden van FVD. Er gloort weer hoop aan de donkerpaarse EU-horizon.

   1. denk eens na

    Met jou 17.000 andere.

    1. trampoline

     Inmiddels meer dan 18.000 Ik heb er gisteren weer 2 overtuigd om lid te worden.

 5. denk eens na

  Als je ook alleen het groot kapitaal gaat bevoordelen( 0.01 ) blijven er weinig kiezers voor je partij over.

 6. Bram Zanddijk

  Boekestijn verbaast zich over het feit dat populisten onvoorstelbare onzin kunnen uitkramen en nochtans daarmee veel mensen weten te overtuigen. Hij beseft kennelijk niet dat een groot deel van de kiezers laagopgeleid is dan wel zich totaal niet voor politiek interesseert en er alleen het amusementsaspect van oppikt. Mensen als Fortuyn, Wilders en Baudet zijn in de kern ook niet in politiek geïnteresseerd. Het zijn poseurs die in de politiek kans zien op een podium om hun narcistische wanen uit te leven.

  Boekestijn overdrijft hiermee ook. Het is al een eeuw duidelijk dat de aanhang van populisten in Westerse landen zelden meer dan 20% van het electoraat omvat. Het is dus feitelijk ook zelden meer dan holle fanfare zonder materieel politiek effect.
  De reguliere politiek zou er dan ook goed aan doen dit soort blaffende honden te negeren en zich aan het werk te wijden dat de kiezer hen opdroeg.

  1. cmsuijkerbuijk

   @Bram Zanddijk
   “De reguliere politiek zou er dan ook goed aan doen dit soort blaffende honden te negeren en zich aan het werk te wijden dat de kiezer hen opdroeg.”
   Juist omdat ze dat NIET deden (en nog stééds niet doen) is de reden van de opkomst van Wilders en Baudet! Was dat wél het geval, dan was er ook geen bestaansrecht voor de PVV en FvD. Een gevalletje “eigen schuld, dikke bult” dus.
   Je zit er dus volkomen naast!

   1. van Urk

    Ach door blaffende honden is elk partij eigenlijk op die manier ontstaan. We hebben een partij dat ontstaan is uit krakers en tomaten gooiers, een partij die ontstaan is uit greenpeace activisten en linkse terroristen, partijen die ontstaan zijn uit geestelijke predikers, een partij die ontstaan is uit de lange arm van een dictator, een partij dat ontstaan is door zure bejaarden, Een partij die ontstaan is door mensenhaters en dierenknuffelaars, een partij die is ontstaan door ontevreden arbeiders en rozenkwekers en een partij die is ontstaan door de Dagobert Duck fanclub.

    1. Feit

     Treffend van Urk!

   2. Code134

    Naar het oordeel van de meerderheid van de kiezer doen ze dat dus wel, Suikerklont, anders waren ze allang weggestemd.

    1. cmsuijkerbuijk

     @Code134
     1. Zou jij a.u.b. het fatsoen willen hebben, mijn naam correct te schrijven?
     2. Die hele gekunstelde, rammelende constructie die zich “regering” durft te noemen, heeft helemaal niets met democratie te maken, maar met haat tegenover een partij, die tweede grootste is!
     3. Deze “regering” zal het dus ook niet lang maken, óf de angst voor de volgende verkiezingen moet zó groot zijn, dat zij elkaar in een wurgende omklemming staande houden, wat dan uiteindelijk nóg rampzaliger zal aflopen. Mensen blijven niet gek!

     1. Code134

      ” Die hele gekunstelde, rammelende constructie die zich “regering” durft te noemen, heeft helemaal niets met democratie te maken, maar met haat tegenover een partij, die tweede grootste is!”

      Iemand die zulke waanzin opschrijft heeft niets van de democratie begrepen.
      Die regering is gekozen door een meerderheid van de Nederlandse bevolking en dat deden die kiezers met name ook omdat de coalitiepartijen heel helder aangaven nooit met de racist en fascist Wilders te zullen samenwerken.

      Kennelijk vind Suikerklont dat VVD, CDA en D66 hun keiharde belofte aan de kiezer na de verkiezingen in de prullenmand hadden moeten gooien en gemene zaak met vieze Geert hadden moeten maken.

      Hier spreekt een fascist.

     2. Fritz

      @code134
      Regeringen worden niet gekozen in dit land. Iemand die iets anders beweert, m.n. u die zichzelf ook failed-to-be-aborted-before-birth zou kunnen noemen heeft dus niets van ons democratisch systeem begrepen. Verder erger ik me al een hele tijd aan uw weergaloze onbenul en onbeschoftheid.
      Het enig wat klopt aan uw reactie hierboven is de laatste regel, aangenomen dat u het over uzelf hebt.

     3. Guus Geluk

      Bovendien is er geen sprake van “haat” tegen de tweede fractie van de Tweede Kamer, er is zelfs geen cordon sanitaire. Dat is een door Wilders opgedreund fabeltje.

      Als er al sprake is van een “rammelende constructie”, ligt de schuld daarvan bij de kiezer. Het politieke landschap is immers zo versnipperd, zodat er amper een stabiele coalitie is te vormen. Daar heeft de PVV niets mee van doen.

     4. ayreonaut

      @Code134

      “Hier spreekt een fascist”.

      Zelfkennis is een groot goed.

    2. J.C.

     @clode134

     “Kennelijk vind Suikerklont dat VVD, CDA en D66 hun keiharde belofte aan de kiezer na de verkiezingen in de prullenmand hadden moeten gooien en gemene zaak met vieze Geert hadden moeten maken”.

     Rutte III hebben vooral hun keiharde beloften niet gehouden en daarom kiezersbedrog gepleegd (dat is wat je vieze zaak maken zou kunnen noemen). Voorbeelden: afschaffen referenda, afschaffen Wet Hillen tegen de gewekte verwachtingen in, op grond van voorspraak van 1 bevriende multinational jaarlijks € 1,4 miljard schenken aan buitenlandse dividend ontvangende belastingplichtigen, anderzijds de BTW voor het gewone volk weer wel verhogen, het verkopen van halve waarheden (bijvoorbeeld: iedere groep gaat er op vooruit, we doen dit voor het behoud van 2 miljoen arbeidsplaatsen), enzovoorts.

     De democratie is bruusk genegeerd toen, tijdens de formatiebesprekingen, het partijkartel heeft geweigerd om te praten met de tweede partij van Nederland (PVV) en daarmee minstens anderhalf miljoen Nederlanders hebben weggezet als onbelangrijk (terwijl deze groep nou juist wel heel veel belasting betalen voor de uitdeelacties van de Sinterklazen in Rutte III).

     1. Top

      Niet op die uitkeringstrekker reageren! Heeft niets te melden en liegt in elke zin die hij hier neer plemt!

  2. swetsnek

   hahaha o o dopper toch lol heb je je vrouw al terug gevonden hahaha

  3. Vit

   Over onvoorstelbare onzin uitkramen gesproken, godsamme.

  4. PMG

   Precies Brammetje, laat ze zich aan hun werk wijden, oeps, wat doen ze ook alweer, euhhh .. effe vergeten.
   Okay, terug naar de orde van de dag, zielige mensen het paradijs in leiden op kosten van de dombo’s die belasting betalen en de tegenpartij afzeiken. (verder straks niet vergeten een slijm email naar Brussel te sturen, je weet maar nooit!)

 7. Henk-Jansen

  Ik ben het helemaal met hem eens!

  1. PMG

   Dat wisten we al Henk, gaap, dus sodemieter op!

 8. Florissa

  Baudet heeft veel meer in zijn mars,en dat steekt Boekenstijn ,die mag alleen ñog maar zijn mening verkondigen ,pas op Arend Jan ,als je niet objectief blijft ,is het met jou ook snel voorbij, mensen die Baudet afzeiken ,zitten een steeds grotere groep mensen niet op te wachten .

 9. Ben Zine

  Boekestijn is een loser. Geen aandacht aan besteden.

 10. Jetske

  Wat heeft Baudet dan in zijn mars met zijn twee zeteltjes? Hij presteert nada nul komma nul! Eigen standpunten heeft hij niet en kopieert bijna alles van de PVV.

  1. Fritz

   Ach gut. Jetske leeft in een andere wereld.

  2. PMG

   Huiswerk overdoen en dan graag inhoudelijk commentaar (verras me want ik weet het nu al je, je neemt niet eens de moeite om de standpunten in detail te bekijken)

   https://forumvoordemocratie.nl/verkiezingsprogramma

 11. buitenbeentje

  Scherpe analyse van Boekestein. met een klein missrtje: De achterban van Baudet bestaat in zijn geheel uit muiters en die muiten al behoorlijk lang onder leiding van Baudet. Daarbij wordt deze hoeveelheid muiters steeds groter, al bijna net zo veel als dat het CDA aanhang heeft. Muitende VVD-ers, CDA-ers enz.

  1. Zout

   Wensdenken Buitenbeentje, puur wensdenken. Daarom neem ik dit, als lid van FVD, met een korreltje zout! 😛

 12. joost2

  Ach, om Boekestijn hoeft niemand zich in Nederland druk te maken.
  Destijds bij de vvd weggestuurd omdat hij onbetrouwbaar bleek.
  Schrijft nu af en toe waardeloze stukjes in Elsevier, die niet kloppen en wordt erg overschat.
  Een typische meeloper, die hartstochtelijk probeert in de publiciteit te blijven.
  Boekestijn is een nihilist.

 13. wheelboy

  Hahah de pot verwijt de ketel .Zijn eigen VVD zijn de kamerleden alleen maar vinger opstekers die uit verveling netflix zitten te kijken en totaal geen inbreng hebben .Als ik tenminste dat kamerlid mag geloven die dat boek geschreven heeft .En dan zeggen mensen muit tegen baudet .Ik zou zeggen VVD ers muit tegen je leugenachtige dictator Rutte .

 14. Ni28

  Boekestijn was ooit iemand waar je naar luisteren kon. Het is nu iemand die door een van Agt syndroom geraakt is en enkel wartaal produceert.

 15. jowyajax

  Boekestijn ach een oude demente man zoals vele van de VVD

 16. corfo

  Arend Jan Boekestijn ?
  Ons landje heeft héél veel aan die blaaskaak te danken, zoals bijv……..uhh……..ja wát eigenlijk ? Laat die man gauw z’n mond dicht houden; wát een malloot.

 17. Babaji538

  Over muiterij gesproken.. .
  Petra

 18. FrederikH1

  Ben het volledig eens met Arend-Jan: de FvD-achterban lijkt geheel en al uit een schreeuwerig legertje bleke papegaaien te bestaan. Men roept maar wat (“uit de EU; grenzen dicht; de “Nederlandse cultuur” [wat zoiets ook moge zijn] moet tot iedere prijs behouden blijven; fluks “de-islamiseren”), etc., etc. De vraag die direct bij mij opkomt is: weet (het merendeel van) de meute wel waar het allemaal over gaat? Kijk nu maar naar het verloop van de zogeheten Brexit: de een na de andere Giga-organisatie (EMA, EBA bvb) trekt uit het VK weg; het pond zakt als een zielige, mislukte amateur-soufflé steeds verder in de valutamodder weg. En dit alles is nog maar het begin van de ellende voor het treurige, egoïstische Britse volk. Tja, ga er maar aan staan. Ik kan er slechts hoofdschuddend om glimlachen en denken: well, you asked for it, didn’t you? Welaan, laten wij maar vurig hopen en bidden dat “the likes of Mr. Th Bauniks voor altijd heel ver weg van de regeringsmacht blijft!

  1. Zout

   @FrederikH1:

   Vindt u dat de oude politiek luistert en handelt naar de wil van het volk=democratie?

   Wat vindt u van 1 juni 2005, 6 april 2016 en van 21 maart 2018?

   Bent u van mening dat de euro ons is opgedrongen of vindt u dat het een democratisch proces is geweest waarbij niet voorbij is gegaan aan artikel 106 uit onze Grondwet?

   Is u ooit gevraagd of Nederland lid zou moeten worden van de EU?

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.