Leo Lucassen: 'Antisemitisme zat 1000 jaar in Europese vezels, pas recent in de islamitische en maar een klein deel van nieuwkomers is antisemiet!'

Geen categoriefeb 02 2019, 14:00
Geerten Waling schreef voor Elsevier Weekblad een stuk over antisemitisme. Daarin stelt hij de vraag of men ook daadwerkelijk antisemieten kent en of de opkomst van antisemitisme niet door het binnenhalen van andere culturen komt. Lucassen is op z'n teentjes getrapt en gooit er in z'n reactie lukraak wat beweringen tegenaan zonder enig bewijs!
[embed]https://twitter.com/Leolucassen/status/1091339884495859712[/embed]
De eerste bewering valt moeilijk te ontkennen, hoewel ik mij afvraag of het 'deels verdwenen' is zoals hij beweert. Zulke informatie ga je überhaupt niet makkelijk boven water weten te halen.
De tweede bewering vereist flink wat nuance, want hoewel de Koran Joden als 'mensen van het Boek' beschrijft, zijn er toch flink wat akkefietjes waardoor Joden als groep in oorlog raakten met Mohammed, hem soms zelfs uitdaagden en werden verdreven (zie ook 'Remarks on Jews' in die link). Hier en daar is de Koran ook positief over Joden, maar dan lees je dit en vallen de positieve opmerkingen weer redelijk snel naar de achtergrond:

"The Quran states that wretchedness and baseness were stamped upon the Jews, and they were visited with wrath from Allah, that was because they disbelieved in Allah's revelations and slew the prophets wrongfully. And for their taking usury, which was prohibited for them, and because of their consuming people's wealth under false pretense, a painful punishment was prepared for them. The Quran requires their "abasement and poverty" in the form of the poll tax jizya. In his "wrath" God has "cursed" the Jews and will turn them into apes/monkeys and swine and idol worshipers because they are "infidels"."

De derde bewering is de meest belangrijke, want de eerste twee zijn met wat degelijk onderzoek grotendeels te beantwoorden. Hoewel Lucassen zelf onderzoek heeft gedaan naar antisemitisme in Nederland, citeert dit artikel ook het volgende:

"Toch is er volgens Lucassen wel reden tot zorg over het antisemitisme onder Nederlandse moslimjongeren met Marokkaanse en Turkse achtergrond. Die hebben naar verhouding veel vaker antisemitische vooroordelen en zijn sterk oververtegenwoordigd als het gaat om antisemitisch geweld."

Hier spreken ze over zo'n 12 procent van de moslimjongeren die zich negatief uitlaten over Joden. Hoewel antisemitisme bij autochtone Nederlanders veel voorkomt (40-66 procent, afhankelijk van de definitie), laait het bij moslimjongeren vooral op wanneer er bericht wordt over conflict met Israël.
Dat 'slechts een klein deel' zich schuldig maakt aan antisemitisme, hangt dus meer af van hoe de wind in Israël waait en aan welke kant de bommen vallen. Ook is het zo dat dit doorgaans tot 'reacties op politieke gebeurtenissen' wordt gerekend, en als strikt 'anti-zionistisch' wordt beschouwd, in plaats van antisemitisch. Nog steeds geen fijn perspectief maar in ieder geval wat meer nuance nu, en dát op DDS! :)
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten