Liveblog: Dumoulin WINT DE GIRO!!

Geen categoriemei 28 2017, 16:30
Ja, ja, ja! Tom Dumoulin is de eerste Nederlandse Giro-winnaar OOIT!
UPDATE XXVII:
Team SunWeb is logischerwijze en geheel terecht zo trots als een pauw op deze Nederlandse held!
https://twitter.com/TeamSunweb/status/868859078398926850
...én op de rest van het zegevierende team:
https://twitter.com/TeamSunweb/status/868859800196612096
UPDATE XXVI:
Laurens ten Dam, de senior van Team SunWeb, is ook dolblij van vreugde. Hij zegt dat hij ongelooflijk trots is op Dumoulin én op de andere leden van het team; die hebben zich immers allemaal ingezet voor Dumoulins succes.
Ook zegt Ten Dam dat hij Dumoulin in december meteen een berichtje stuurde toen hij het parcours zag van de Ronde van Italië van dit jaar. Dat Dumoulin volgens Ten Dam toen al namelijk op het lijf geschreven. Maar vervolgens werd het toch wat minder plezant. "Opeens meldde de ene na de andere topper zich aan. Quintana, Nibali... toen dacht ik, "fuck it," misschien toch maar niet en dan toch maar voor de Tour de France gaan." Uiteindelijk kwam het hele team bij elkaar, werd er overlegd, en besloten ze om toch voor de volle honderd procent te gaan voor de Giro. Dat heeft zich duidelijk uitbetaald.
UPDATE XXV:
Dumoulin: "Ik was de hele dag supernerveus. Ik moest kalm blijven, maar dat lukte me maar nauwelijks." Ook legt hij uit dat zijn ploegleider hem halverwege de tijdrit al vertelde dat het 'veilig' was en dat hij dus rustiger aan moest doen in de bochten. Na zijn finish zag Dumoulin vervolgens dat het verschil minimaal was -- op dat moment tenminste. "Ik was zo kwaad," zei Dumoulin. Maar die woede is nu natuurlijk vergeten. Hij heeft het immers gewonnen. Het is klaar. En zijn ploegleider had gelijk -- tijdens de tijdrit liep het verschil zo snel op dat Dumoulin alleen zou verliezen als hij onderuit ging.
UPDATE XXIV:
Jos van Emden huilt van vreugde. "Dit is een geweldige dag voor het Nederlandse wielrennen, met twee overwinningen!" Geweldig om te zien hoeveel dit voor hem betekent. Zometeen komt de reactie van Dumoulin ongetwijfeld ook nog.
UPDATE XXIII:
Het is officieel: Dumoulin heeft de Ronde van Italië, de Giro d'Italia, gewonnen! Het verschil in het algemeen klassement tussen de nummers 1 en 2, Dumoulin en Quintana, bedraagt 31 seconden. Dumoulin heeft het gedaan! Wat een prestatie! Wat een fantastische overwinning! Wat een FEEST VOOR NEDERLAND!
UPDATE XXII:
Dumoulin kijkt gespannen toe terwijl Quintana zo snel mogelijk naar de finish fietst. De Colombiaan heeft nog 58 seconden om te finishen. Maar dat gaat hem niet lukken, want hij moet nog een kilometer.
Dumoulin juicht al! Hij lacht. Maar de spanning komt toch weer terug. Lukt het, Tom? Ja, Tom, het LUKT. Nog 20 seconden...
UPDATE XXI:
Ach, mooi om te zien: Van Emden is echt ongelooflijk blij met zijn overwinning in de tijdrit van vandaag. Hij lijkt het nauwelijks te geloven, maar samen met Dumoulin bezorgt hij Nederland vandaag twee keer goud. Tenminste, daar lijkt het op. Quintana heeft nog maar 1:55 over om over de finish te komen. Als hem dat niet lukt is het einde oefening voor de Colombiaan en moet hij genoegen nemen met de tweede of zelfs de derde plek.
https://twitter.com/TeamSunweb/status/868850948311056384
UPDATE XX:
Nibali is binnen. Het verschil met Dumoulin is ruim, ruim, ruim voldoende in het voordeel van de Nederlander. Nibali eindigt op het podium, maar niet bovenaan.
UPDATE XIX:
Dumoulin kijkt toe terwijl Nibali en Quintana eraan komen. Hij kan opgelucht ademhalen. Hij heeft het duidelijk geflikt!
https://twitter.com/TeamSunweb/status/868850637919965184
UPDATE XVIII:
Dumoulin is gefinisht! Hij kon de tijdrit nét niet winnen, maar who cares!? Hij heeft een tijd neergezet van 33:23. Dat is 15 seconden langzamer dan Van Emden, die daarmee de tweede Nederlander is die deze Giro een étappe wint (Dumoulin won er al twee) en dan ook nog eens voor Team Lotto-Jumbo; het Nederlandse team dat een overwinning ook bijzonder goed kon gebruiken.
Geweldig voor hem, maar het echte nieuws is natuurlijk dat Dumoulin de Giro vrijwel zeker gewonnen heeft. Als het zo blijft is het voor het eerst sinds 1980 dat een Nederlandse wielrenner een Grote Ronde wint (Giro, Tour, Vuelta)... en voor het eerst ooit dat een landgenoot de Giro wint.
UPDATE XVII:
Quintana's achterstand bij het tweede meetpunt bedraagt maar liefst 1 minuut op Dumoulin! Dat is werkelijk geweldig! Als het zo blijft wordt Dumoulin de eerste Nederlander OOIT die de Ronde van Italië wint!
UPDATE XVI:
Volgens de GPS-cijfers heeft Dumoulin nu een voorsprong van 55 seconden op Quintana. Dat betekent dat hij Quintana in het algemeen klassement nu virtueel heeft ingehaald. Zijn voorsprong bedraagt dan 2 seconden. Maar iedereen is nog onderweg. Er kan dus nog van alles gebeuren, en we moeten zelfs rekening houden met Nibali, die steeds sneller lijkt te worden.
UPDATE XV:
Nibali is bij het tweede meetpunt 43 seconden langzamer dan Van Emden. Dat betekent dat zijn achterstand op Dumoulin 37 seconden is. Da's meer dan genoeg voor de Nederlander. Hij staat nu virtueel dus op de tweede plek.
UPDATE XIV:
Quintana's achterstand bedraagt nu 44 seconden volgens de GSP-cijfers. Dat betekent dat het virtuele verschil tussen de Colombiaan en de Nederlander nog maar 9 seconden is. Dat waren er aan het begin van de étappe 53. Kom op Tom! Doorrijden jongen!
UPDATE XIII:
Ja, Pinot is bij het tweede meetpunt 54 seconden langzamer dan Dumoulin. Die kan er dus al wel mee ophouden.
UPDATE XII:
Dumoulin blijft zijn voorpsrong op de rest vergroten. Met name Pinot stelt teleur, met een achterstand, volgens de GPS-cijfers, van 50 seconden. De Fransman kan het dus wel vergeten. Het gaat nu dus tussen Dumoulin, Nibali en Quintana!
UPDATE XI:
Dumoulin is bij het tweede meetpunt! 6 seconden achterstand op Van Emden, maar zijn voorsprong op zijn rivalen voor het algemeen klassement lijkt continu op te lopen. Zometeen gaan we zien wat de verschillen precies zijn. Wat de Britse Eurosport commentatoren betreft "ziet het er in ieder geval naar uit dat Dumoulin de Giro gaat winnen." Maar daarbij merken ze wel op: "Tijdens zo'n tijdrit mag je niet verzwakken." Dat wordt dus het belangrijkste aandachtspunt voor Dumoulin: sterk blijven.
UPDATE X:
Nairo Quintana is ondertussen ook over het eerste meetpunt gereden. De Colombiaan is, zoals verwacht, langzamer aan de tijdrit begonnen dan Van Emden, Dumoulin, Nibali én Pinot. Zijn achterstand na 8,8 kilometer op de snelste man van de dag (momenteel tenminste): 33 seconden. Dat betekent dat hij na minder dan 9 kilometer al 31 seconden verloren heeft op Dumoulin.
Dumoulin ligt dus gewoon op koers. Maar hij is er nog niet!
UPDATE IX:
Ook Vincenzo Nibali is nu bij het eerste meetpunt. De Italiaan was vooraf vastbesloten om de tijdrit van zijn leven te rijden. Dat moet ook wel aangezien hij Dumoulin achter zich wil houden en Quintana wil inhalen. Na de eerste 8,8 kilometer weten we nog niet wat zijn voorsprong op Quintana is (die moet nog langskomen), maar we weten al wel dat hij op dit moment 17 seconden langzamer is dan Dumoulin. Dit betekent dat Dumoulin hem virtueel óók al voorbij is.
Voor de Nederlander is het nu dus vooral belangrijk om in de rest van de tijdrit niet te verzwakken. Hij moet hard door blijven draaien.
UPDATE VIII:
En daar is Thibaut Pinot ook bij het eerste meetpunt! De Fransman is minder snel gestart dan Van Emden en Dumoulin. Zijn achterstand op de eerste bedraagt na 8,8 kilometer 28 seconden. Dat betekent dat hij nu al 26 seconden heeft ingeleverd op Dumoulin. Dat hoefden er maar 9 te zijn. Voorlopig rijdt Dumoulin dus 'virtueel op het podium.'
UPDATE VII:
Tom Dumoulin is maar 2 seconden langzamer dan Jos van Emden bij het eerste meetpunt op 8,8 kilometer van de start. Ter vergelijking, Bauke Mollema's achterstand bedroeg daar al meer dan 30 seconden. Dit is een geweldig begin voor Dumoulin. Nu moet hij doorzetten en doorstampen!
UPDATE VI:
En dat was Nairo Quintana op het podium. De leider in het algemeen klassement is van start gegaan. Het goede nieuws voor de Colombiaan: hij rijdt in het roze. Het slechte nieuws? Er staan maar liefst drie fantastische tijdrijders kort achter hem. Het wordt echt heel moeilijk voor hem om ze allemaal achter zich te houden. Maar goed, wie weet: misschien rijdt hij de tijdrid van zijn leven!
UPDATE V:
Vincenzo Nibali is ook weg! De Italieen heeft de Giro al twee keer gewonnen in zijn carriere en gaat nu dus voor nummer drie. Zijn voorsprong op Pinot bedraagt vijf seconden, op Dumoulin 14.
UPDATE IV:
Thibaut Pinot is ook weg. Dumoulin moet negen seconden goedmaken op de Fransman. Normaal gesproken is dat zeer wel mogelijk, maar Pinot is óók een goede tijdrijder en het is dus al het einde van de derde week in deze Ronde van Italië. Iedereen heeft afgezien, iedereen heeft geleden. We weten gewoon niet wie beter hersteld is dan zijn rivalen.
UPDATE III:
Op de Britse editie van Eurosport vergelijken ze Dumoulin nu met Miguel Indurain, de oude Spaanse wielrenner die de Ronde van Frankrijk maar liefst vijf keer won. De commentatoren stellen dat Dumoulin uit Nederland komt en Indurain uit Spanje, maar dat dit zo ongeveer het enige verschil is tussen de twee.
UPDATE II:
Ondertussen moeten we natuurlijk niet vergeten dat de Nederlandse wielrenner Jos van Emden nog steeds bovenaan staat in de tijdrit van vandaag. Het lijkt erop dat hij écht goede kans maakt om deze tijdrit te winnen.
UPDATE I:
En boem, Tom Dumoulin is van start gegaan! Het is nu aan hem om het maximale uit zichzelf te halen. Doet hij dat dan maakt hij bijzonder goede kans op de eindoverwinning. Maar dan moet het wel echt uit zijn ténen komen. Hij zal geen moment mogen verzwakken. Kom op Tom, je kán het!
Oorspronkelijk artikel:
Vandaag is de Dag van de Waarheid voor Tom Dumoulin, de Nederlandse wielrenner die deze Giro d'Italia een week of twee lang de roze trui aan had als leider in het algemeen klassement. De afgelopen dagen verloor Dumoulin wat tijd in de bergen, maar vandaag moet zijn dag zijn. De afsluitende étappe van de Giro van dit jaar is namelijk een vlakke tijdrit. En laat dat nou juist Dumoulins grootste kracht zijn.
Het wordt vandaag echt ontzettend spannend. Om 16:47 uur begint Dumoulin aan zijn tijdrit. Om 16:50 uur start Thibaut Pinot, om 16:53 uur Vincenzo Nibali en dan, om 16:56 uur Nairo Quintana, die het klassement op dit moment nog leidt. Quintana is bepaald geen tijdrijder, maar als hij de tijdrit van zijn leven rijdt kan hij het misschien toch nog redden. Dat zal zijn team in ieder geval hopen, en we hebben in de wielrennerij vaker gezien dat leiders in het klassement van een grote ronde op zo'n dag iets extra's kan.
https://twitter.com/TeamSunweb/status/868834445025050629
Tegelijkertijd weet Quintana dat Nibali en Pinot allebei goede tijdrijders zijn... die beter en sterker zijn dan hijzelf. Normaal gesproken tenminste. Die twee kunnen dus allebei aan hem voorbij. En dan is Dumoulin er nog, normaal gesproken de beste tijdrijder van allemaal, zeker op zo'n vlak parcours.
https://twitter.com/TeamSunweb/status/868837109452419076
Maar ja, het is het einde van de derde week in de Ronde van Italië. Dumoulin is moe. Hoeveel heeft hij de afgelopen dagen afgezien? Heeft dat effect op zijn prestaties vandaag of is hij afgelopen nacht zoveel hersteld dat hij er toch het maximale uit kan halen? We gaan het zometeen zien. Live. Op tv, natuurlijk, maar ook hier bij DDS: wij houden dit liveblog namelijk bij tot de tijdrit er helemaal op zit.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten