Max haalt het maximale eruit na langzame pitstop: 5e plek in Monaco

Geen categoriemei 28 2017, 16:00
Verreweg de saaiste race van het seizoen.
Nou. Dat was dus echt een Grand Prix om razendsnel te vergeten. De enige coureur die het waagde om mensen in te halen was Sergio Perez, en daardoor reed hij maar liefst twee mensen eruit. Het circuit van Monaco is namelijk totaal ongeschikt voor de nieuwe, bredere bolides van de Formule 1. Er kan nergens ingehaald worden: vanaf de eerste tot de laatste ronde was het één lange rij.
Er waren maar twee manieren om iemand voorbij te gaan: door een snelle en slimme pitstop of door pech (van je rivaal). Voor de rest viel er niets te halen.
Helaas voor Max is dat waar het toch een beetje misging voor hem. Hij reed namelijk rond op P4, met uitzicht op P3. Valtteri Bottas kon niet los van hem komen. Vervolgens besloot Red Bull Racing om een strategisch trucje uit te halen: Max werd eerder naar binnen gehaald dan Mercedes had gedacht. De idee was: als hij snel in en uit de pit kon rijden zou hij Bottas misschien op die manier inhalen. Die moest dan immers ook naar binnen.
Max deed alles goed, maar helaas was zijn team wat te langzaam. Daardoor stond hij 3,5 seconden stil. Een ronde later ging Bottas naar binnen in reactie op Max' stop. De Fin van Mercedes stond maar 2,7 seconden stil. Daardoor kwam hij net twee of drie tienden voor Max terug op de baan. Als gezegd kon Max er toen niet meer langs.
Vervolgens mocht Ricciardo, die tijdenlang op P5 rondreed, doorrijden van Red Bull. En dat deed hij razendsnel. Hij vergrootte het verschil met Bottas en Max, die op dat moment dus op P4 en P5 reden omdat ze net een pitstop hadden gemaakt. Toen de Australische teamgenoot van Max dan uiteindelijk naar binnen moest had hij zo'n groot gat opgebouwd dat hij voor Bottas en Max terug op de baan kwam. Hij bleef dus op P3.
Ondertussen waren Sebastian Vettel en Kimi Raikkonen van plek gewisseld, ook door de pitstops. De Duitser van Ferrari reed nu op de eerste plaats, de Fin op de tweede. Die posities gaven ook zij niet meer weg. Ze hadden namelijk geen pech en, tja, inhalen kan nou eenmaal niet meer in Monaco.
Lewis Hamilton werd uiteindelijk zevende -- nog achter Carlos Sainz Jr. van Toro Rosso -- wat voor hem natuurlijk belachelijk slecht is, maar dat kwam puur en alleen door de kwalificatie van gisteren waar hij dwars werd gezeten door andere coureurs, juist op het moment dat hij bezig was met een snelle ronde.
Maar goed, ook deze race zit er dus op, en Max heeft weer laten zien dat hij een bijzonder talent is. Als zijn team hem net wat meer geholpen had was hij op het podium beland, niet Ricciardo. Het goede nieuws? De Red Bull kon op dit circuit de Ferrari's en Mercedessen echt bijzonder goed volgen. Tijdens de volgende Grand Prix zal dat minder zijn, maar over niet al te lange tijd krijgt de Red Bull een geheel nieuwe en verbeterde motor. Hopelijk is het gat met de twee beste teams dan écht helemaal gedicht en kan Max -- met wat medewerking van zijn team -- dan niet alleen meedoen voor het podium, maar zelfs voor de winst.
De top 10:
1. Vettel
2. Raikkonen
3. Ricciardo
4. Bottas
5. Verstappen
6. Sainz
7. Hamilton
8. Grosjean
9. Massa
10. Magnussen
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten