Maak bezwaar! Ruim een derde van verkeersboetes waartegen bezwaar werd gemaakt blijkt onterecht

Geen categorienov 30 2019, 11:00
Het Centraal Justitieel Incasso Bureau (CJIB) deelde in 2018 zo'n 9,2 miljoen boetes uit. In iets minder dan vier procent van de gevallen, ruim 330.000, werd bezwaar gemaakt. In 100.000 gevallen is de boete al onterecht verklaard!
De 9,2 miljoen boetes zouden zo'n 754 miljoen euro op moeten leveren voor de schatkist. Dat de overheid boetes gebruikt om de schatkist te spekken en geld van de burger af te troggelen lijkt dus niet een geheel ongegronde aanname. En dat er in slechts vier procent van de gevallen bezwaar wordt gemaakt, terwijl in een derde van die gevallen het bezwaar terecht blijkt, klinkt toch gunstig en het proberen waard!
En dat is natuurlijk niet hetzelfde als zeggen dat je 33 procent kans hebt op kwijtschelding van de boete, want wie weet maakt men alleen bezwaar als er kans van slagen lijkt te zijn. Het is in ieder geval een recht waar veel te weinig gebruik van wordt gemaakt en wat toch wel gunstige kansen geeft, gebaseerd op cijfers van het Parket Centrale Verwerking Openbaar Ministerie (CVOM). Want het is toch eigenlijk best wel gek dat er zoveel geklaagd wordt over boetes, maar dat 95 procent van de beboete burgers wel direct betaalt?
We kunnen met z'n allen wel blijven klagen maar we laten het ook gewoon wel heel makkelijk gebeuren. Het hoeft je niet eens wat te kosten om zo'n boete aan te vechten, op wat tijd en papierwerk na dan!
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten