Mariëtte Hamer dwingt formatie-'tegenstanders' CU en D66, en CDA en GL samen om tafel

Mariëtte Hamer dwingt formatie-'tegenstanders' CU en D66, en CDA en GL samen om tafel

Francisco van Jole. Bron: One More Thing / YouTube (Creative Commons).

Informateur Mariëtte Hamer is nog altijd bezig met het bouwen van een nieuw kabinet. Haar opdracht liep eigenlijk afgelopen weekend af, maar omdat zij nog altijd geen Kamermeerderheid aan partijen heeft die met elkaar willen samenwerken ploetert de PvdA-oud-politica verder.

In een kennelijke poging blokkades op te heffen die partijen tegen elkaar hebben, nodigt ze voor morgen partijleiders uit van partijen die elkaar uitsluiten of op z'n minst er liever niet bij willen hebben.

Dat zijn om 11.00u komen Wopke Hoekstra (CDA) en Jesse Klaver (GL) bij Hamer. Hoekstra heeft in het verleden vaak opgeroepen tot het formeren van een kabinet met het rechtse JA21, wat tegen het zere been van Jesse Klaver was.

Om half drie verschijnen vervolgens Sigrid Kaag (D66) en Gert-Jan Segers (ChristenUnie). De seculiere progressieve politica en de gematigd-conservatieve confessioneel zien elkaar ook niet als natuurlijke bondgenoten.

Vervolgens komen om 15.30u Mark Rutte (VVD) en Lilianne Ploumen (PvdA). Ploumen steunde een motie van wantrouwen tegen Rutte afgelopen april. Hamer zal ongetwijfeld willen weten of de twee elkaar inmiddels wat meer zien zitten.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties