Mark Harbers (VVD) torpedeert agenda-setting 'kinderpardon' en wacht onderzoek af

Mark Harbers (VVD) torpedeert agenda-setting 'kinderpardon' en wacht onderzoek af

Mark Harbers, staatssecretaris namens de VVD, is een slimme vent. Hij torpedeert de moedwillige poging van linkse partijen om het thema 'migratie' om te vormen naar het 'kinderpardon', zo vlak voor de verkiezingen. Het CDA draait ineens waardoor een Kamermeerderheid is ontstaan voor een soepeler kinderpardon. Maar waar het vooral op lijkt is het aanzwengelen van een alternatief debat over migratie, waarbij men het niet langer wil hebben over de enorme omvang, maar individuele gevalletjes.

Columniste Ebru Umar had hier wel iets over te zeggen en kreeg de wind van voren omdat ze stelde dat asielzoekers dan maar 'verplicht moeten worden gesteriliseerd'. In haar column in Metro deed ze behalve deze bizarre uitspraak ook een goede analyse, zo stelt ze dat het asielsysteem in Nederland gewoon niet functioneert. En dat is waar. Het asielsysteem is gebaseerd op een hele reeks aan internationale verdragen, afspraken en 'niet bindende afspraken' zoals het Pact van Marrakesh.

Vandaar dat Harbers ook een onderzoek wil doen naar de situatie van het asielsysteem en dus het debat eigenlijk wil uitstellen tot de zomer: 15 juni. Op die datum komt de Commissie Van Zwol met een rapport waarin de huidige situatie omtrent de asielprocedure wordt geanalyseerd. Het is vrij bizar dat dit onderwerp nu (weer) wordt behandeld. Al sinds 1994 weten we dat er problemen zijn met de procedures. En telkens weer is het nodig om de trage procedures te omzeilen middels bevoegdheden: het kinderpardon.

Nu ineens roepen om 'snelle wijzigingen' kan dan ook niet anders dan een verkiezingstruc zijn.

In de afgelopen 25 jaar is er dan ook weinig veranderd aan die procedures. Ze zijn nog steeds traag en inefficiënt. Dat heeft natuurlijk ook te maken met de bezetting bij de departementen. Er is weinig prioriteit voor inburgering en eigenlijk 'doet de staat maar wat'. Dat Harbers wil wachten tot ná het onderzoek is dan ook niet meer dan logisch. Zo stelt hij tegen Algemeen Dagblad: "Nadat de commissie klaar is, bekijken we of de aanbevelingen de situatie verbeteren Ik ga onafhankelijkheid van het onderzoek geen geweld aandoen door te zeggen dat het sneller moet."

De linkse partijen proberen het aloude thema 'migratie' om te vormen naar het 'kinderpardon', want daar scoren rechtse partijen natuurlijk veel slechter op dan het eerste onderwerp. Laten we hopen dat Harbers het voor elkaar krijgt om inderdaad de Kamer tot wachten te bewegen.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties